на живо

Роберт Левандовски - човекът гол за сезон 2019/2020

Нито Меси, нито Роналдо, нито Ди Стефано, нито Пушкаш са успявали да станат голмайстори в 3 турнира

Getty Images

Сезон 2019/2020 в европейския футбол не е белязан само от коронавируса. В него блести геният на Роберт Левандовски!

Полският нападател на "Байерн" Мюнхен стана голмайстор на Шампионската лига по време на кампанията, в която неговия тим триумфира! Той успя да вкара 15 гола през странния сезон, прекъснат от пандемията от коронавирус. Левандовски взе участие в 10 мача на тима, като на три пъти (срещу "Тотнъм", "Олимпиакос" и "Челси") вкара по 2 гола, а във вратата на "Цървена звезда" се разписа 4 пъти на негостоприемния стадион "Райко Митич" във Белград. 

Но това не е всичко! През вече отминалата кампания полякът направи нещо, с което не могат да се похвалят нито Лионел Меси от "Барселона", нито Кристиано Роналдо от "Ювентус", а дори и легенди като Алфредо ди Стефано, Ференц Пушкаш и Герд Мюлер.

Той стана голмайстор в другите два турнира, в които "Байерн" триумфира, за да запише требъл.

Снимка: Getty Images

Левандовски е голмайстор на Първа Бундеслига с 34 гола в 31 мача. Нападателят направи хеттрик срещу "Шалке" през август 2019 г., а в 7 срещи вкара по 2 гола.

В надпреварата за Купата на Германия също се нареди пред своите колеги - 6 гола в 5 мача, в които взе участие!

Иначе зад себе си в класацията за голмайстор в Шампионската лига той остави Арлинг Холанд (10 гола за "Залцбург" и "Борусия" Дортмунд) и Серж Гнабри (9 гола за "Байерн" Мюнхен).

Левандовски е първият поляк, спечелил голмайсторския приз в най-силния европейски клубен турнир!