на живо

Със спомена за Суперлигата: Ударно начало на Шампионската лига

Започва битката за най-ценния трофей в клубния футбол

Getty Images

Битка като никоя друга с отбори, за които са написани безброй песни. Това е Шампионската лига.

Със спомена за провалилата се Суперлига и след най-лудото трансферно лято настъпи време за мачовете, които всеки фен чака с нетърпение.

А стартът на груповата фаза е повече от обещаващ - с мегасблъсъкa "Барселона" - "Байерн" Мюнхен. Това ще е първа среща между двата тима след победата на баварците с 8:2 на 1/4-финалите на турнира през 2020 г.

Това ще е първият сезон на Шампионската лига след опита за преврат в европейския футбол през април, когато 12 клуба обявиха създаване на Суперлига, която трябваше да започне още през лятото, но оцеля само 48 часа.

Снимка: Reuters

В отговор на идеята за Суперлигата УЕФА увеличи наградния фонд за участниците в Шампионската лига. Общо за клубовете ще бъдат отделени близо 2.1 млрд. евро в сравнение с 1.95 до момента.

Шампионът ще получи малко над 85 млн. евро, което е с 2.5 млн. повече в сравнение с периода 2018-2021. Общо 1.1 млрд. евро са отделени за награден фонд и ще бъдат разпределени според резултатите.

Този сезон на Шампионската лига ще бъде по-различен и с премахването на правилото за гол на чужд терен, което даваше предимство на гостуващия отбор в елиминациите.

УЕФА запази броя на резервите, въведен през 2020 г. заради пандемията. Всеки отбор ще има право на пет смени, а в елиминациите е разрешена допълнителна шеста смяна, ако има продължение.

Добрата новина за феновете е, че те отново ще могат да гледат на живо гостувания на своите любими отбори. Седмица преди началото на европейските турнири УЕФА премахна забраната за гостуващи привърженици, която беше в сила от началото на пандемията. Броят на зрителите обаче ще зависи от правилата във всяка от държавите.

Снимка: Reuters

Сочен за основен фаворит за трофея е ПСЖ, който направи най-мащабната селекция това лято. Френският гранд привлече Лионел Меси, Серхио Рамос, Донарума, Жоржиньо Вайналдум, като си запази и Килиан Мбапе. 

Освен мача "Барселона" - "Байерн" Мюнхен, в днешната програма е и гостуването на "Манчестър Юнайтед" на "Йънг Бойс". Всички очакват с нетърпение новите подвизи на Кристиано Роналдо с екипа на "червените дяволи".

Снимка: Reuters

***

Информация за коефициенти за това и други спортни събития можете да намерите на efbet.com