на живо

Стоичков е вкарвал за Барса на Юве при един от трите им сблъсъка

Каталунците имат предимство

Getty Images/Guliver Photos

На 6-и юни в Берлин Барселона и Ювентус ще се изправят за първи път един срещу друг във финал на най-престижния европейски клубен турнир. Досега двата отбора са се противопоставяли три пъти в елиминационни сблъсъци от по два мача в евротурнирите.

Най-пресният пример е от четвъртфиналната фаза на сезон 2002/2003 на Шампионска лига, когато Барса измъква добър резултат 1:1 в първата среща в Торино. В реванша "бианконерите" стигат до същия резултат в редовното време, въпреки че играят с човек по-малко заради изгонването на Едгар Давидс. Марсело Салайета смълчава трибуните на "Камп Ноу" с гола си в продълженията. Юве се класира напред, а впоследствие стига и до финала, където губи след дузпи от Милан.

В другите два сблъсъка между "блаугранас" и "бианконерите" краен победител излиза испанският тим. През сезон 1990/1991 срещата им е на полуфинал във вече несъществуващия турнир Купа на носителите на купи. В състава на Барселона е Христо Стоичков, който има основен принос за домакинския успех с 3:1 в първата среща. Българинът бележи два пъти, след като Пиерлуиджи Казираги е открил резултата. Съотборникът на Стоичков Йон Андони Гойкоечеа оформя крайния резултат.

Каталунците страдат на реванша, защото Роберто Баджо вкарва за 1:0 за "бялочерните" в 61-ата минута, а малко след това е изгонен Гийермо Амор от Барселона. Гостите са подложени на страховит натиск до края на реванша, но не получават повече голове и се класират за финала. Там тимът на Стоичков пада от Манчестър Юнайтед с 1:2.

Барселона елиминира Ювентус в първия им сблъсък през сезон 1985/1986 в четвъртфиналната фаза на Купата на европейските шампионите. Каталунците побеждават с 1:0 в първата среща, а реваншът завършва 1:1.