на живо

УЕФА няма да съкращава квалификациите в евротурнирите

Не се обмисля промяна във формата

Reuters

УЕФА няма да променя формата на квалификациите за Шампионската лига и Лига Европа за сезон 2020/21 въпреки удължаването на сезона и пандемията от коронавирус.

От европейската централа отрекоха информацията на "Tаймс" за възможно намаляване на квалификационните кръгове.

В понеделник изданието съобщи, че УЕФА проучва както намаляване на квалификационните кръгове, така и възможност за напълно анулиране на квалификационни срещи. Ситуацията е повлияна от забраните за провеждане на мачове от правителствата на отделните държави, а във Франция и Холандия срещите могат да се организират не по-рано от септември.

"УЕФА никога не е обмисляла възможността да лиши победителите в националните шампионати от естественото им право да се опитат да влязат в груповата фаза на Шампионската лига благодарение на резултатите на терена", казаха от организацията. "Към днешна дата не са разработени конкретни опции за формата на квалификациите за европейските клубни състезания."

Срещите от Шампионската лига и Лига Европа за сезон 2019/20 бяха прекратени през март на фаза осминафинали заради пандемията от коронавирус. Очаква се кампанията в Европа да бъде продължена през август след завършване на местните шампионати.