на живо

УЕФА отмени всички санкции срещу отцепниците от Суперлигата

Без наказания за "Реал", "Барселона" и "Ювентус", които все още не са напуснали проекта

УЕФА отмени всички санкции, свързани с 12-те клуба, които създадоха европейската Суперлига. Прекратяват се и дисциплинaрните процедури срещу трите клуба, които все още не са се отказали от проекта - "Реал" Мадрид, "Барселона" и "Ювентус".

Миналата седмица съд в Мадрид даде 5-дневен срок на УЕФА да спре всякакви правни действия срещу клубовете. В противен случай имаше вероятност да бъде издадена заповед за арест на президента на европейския футбол Александър Чеферин за неспазване на съдебна заповед. Крайният срок за отмяна на санкциите бе понеделник (27 септември).

Снимка: Reuters

"УЕФА взима под внимание писмото, изпратено от независимата апелативна комисия на УЕФА, с което дисциплинарните процедури, предприети срещу "Барселона", "Ювентус" и "Реал" Мадрид за потенциално нарушаване на правната рамка във връзка с така наречената Суперлига са обявени за нищожни, сякаш никога не са били откривани", се казва в съобщението на УЕФА.

Отменени са и глобите срещу останалите девет клуба, които напуснаха проекта - "Арсенал", "Челси", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм", "Атлетико" Мадрид, "Интер" и "Милан".

Всички те се съгласиха да платят обща глоба от 15 млн. евро, както и приходите им от европейските турнири да бъдат намалени с 5% за един сезон.

Само "Барселона", "Реал" и "Ювентус" отказаха да се оттеглят от Суперлигата, както и да плащат глоби на УЕФА.

Снимка: Reuters

Те бяха заплашени с изваждане от Шампионската лига, но след това бяха допуснати до участие след друго решение на съда в Мадрид, който още през април съобщи, че УЕФА нарушава законите за свободна конкуренция в Европейския съюз.

"УЕФА ще продължи да предприема всички нужни стъпки, в строго спазване на националното законодателство и на законите на Европейския съюз, за да защити интересите си, както и интересите на всички заинтересовани страни във футбола", се казва още в съобщението.