на живо

Всичко, което трябва да знаете преди реванша Лудогорец-Стяуа

Голмайсторът от първия мач Александру Чипчу пропуска мача заради картони

В предишното издание на Шампионската лига отборът на Лудогорец (Разград) беше една от приятните изненади на турнира. За лош късмет обаче, в тазгодишните плейофи за влизане в групите на най-добрите, пред храбрия български отбор се изпречи препятствието Стяуа (Букурещ). Затова мачът в сряда вечер в София ще бъде изключително напрегнат. По всичко личи, че българският отбор ще даде всичко от себе си, за да продължи напред.

Ето как изглежда статистиката от мачовете между Стяуа и Лудогорец досега.

Предишни срещи

Александру Чипчу отбеляза гола в 88-мата минута на предишния мач в Букурещ, за да даде преднина на своя Стяуа. В първото полувреме същият играч пропусна дузпа. За добро или лошо, героят от първия мач за румънците ще пропусне реванша.

Двата отбора се срещнаха и в приятелски мач преди началото на турнира по време на турнир във Великобритания през юли. В него Лудогорец биха с 4:2 (за българите Дяков в 19-тата, Марселиньо в 65-тата, Безяк в 72-рата и Чоко в 81-вата; за румънците Градинару в 79-тата и Янку в 83-тата).

Спортна форма

Лудогорец се среща за първи път в историята си с румънски отбор в международен мач. В досегашната си история обаче Стяуа е срещала осем български отбора, като балансът е четири победи, три равни и една загуба (3-1-1 като домакин и 1-2-1 в България). В последния си сблъсък румънците елиминираха ЦСКА (София) в плейофите на Лига Европа през сезон 2011/12. С този мач румънците успяха да победят армейците за трети път в последните три турнира, в които двата отбора са срещали.

Стяуа не са губили последните си 16 квалификационни мачове и сблъсъци в плейофите на УЕФА. За последно са загубили от Rosenborg BK през 2005/2006 година в третия кръг на Шампионската лига. В този плейоф те се стремят към осмото си влизане в групите на турнира.

Лудогорец дебютираха в турнира на Шампионската лига през миналата година, като загубиха от Базел мача за осминафиналите. Надеждите на отбора от Разград са да бъдат първия български отбор в груповата фаза на Шампионска лига от участието на Левски в сезон 2007/2007.

Любопитни факти

Разстоянието между Букурещ и Разград е малко над 100 км, което превръща двубоя между двата отбора най-близкото до локално дерби в този етап на турнира. Разбира се, ако не броим факта, че мачът ще бъде в София...

Ако е титуляр в мача, защитникът на Стяуа Ясмин Латовлевици ще запише 50-тия си мач в турнирите на УЕФА.

Лудогорец има в състава си един от талантите на румънския футбол в лицето на Козмин Моци, който също може да достигне 50 мача в турнирите на УЕФА след още две срещи. 29-годишният защитник е играл седем години за най-големия противник в румънското първенство на Стяуа, отбора на Динамо Букурещ

Още един играч на Лудогорец, португалският ляв бек Витиня, идва от румънското първенство. Между 2007 и 2012 година той играе за отборите на CFR 1907 Cluj, CS Otopeni, FC Unirea Alba Iulia и CS Concordia Chiajna.

Нападателят на Лудогорец Хамза Юнес е отбелязвал гол на Стяуа. Това е станало в мача с FC Petrolul Ploieşti na 3 май 2012, завършил 2:1 в полза на столичаните.

Треньорът на Стяуа Константин Галча е бил част от националния отбор на Румъния при загубата им с 1:0 на ЕВРО '96 от България. Голът тогава отбеляза Христо Стоичков.