на живо

Час и половина разпитват Роналдо за укриването на данъци

Очаква се официално съобщение от играча

Getty Images

В продължение на близо час и половина португалската суперзвезда Кристиано Роналдо даваше показания пред испанския съд във връзка с делото за укриване на данъци, в което е замесен. 

"Ако не се казвах Кристиано Роналдо, сега нямаше да бъда тук", е заявил футболистът пред съда. 

След разпита нападателят на "Реал" Мадрид избегна медиите, а адвокатът му заяви, че всичко е наред и съвсем скоро ще бъде разпространено официално съобщение от името на играча.

Снимка: Reuters

Според прокуратурата капитанът на европейските шампиони от Португалия е ощетил хазната с 14,7 млн. евро за периода 2011-2014 г. За целта той е използвал офшорни фирми на Вирджинските острови и в Ирландия.

32-годишният футболист беше изслушан от властите при закрити врата. Ако бъде признат за виновен той най-вероятно ще трябва да плати глоба в почти двоен размер на укритата сума - 28 млн. евро. Не е изключена и възможността за ефективна присъда, която е затвор от 2 до 6 години.

Снимка: Reuters

Роналдо, адвокатите му и представители на "кралския клуб" многократно отрекоха обвиненията. Заговори се дори за трансфер на футболиста, който бил недоволен от липсата на подкрепа от страна на ръководството на "Реал" Мадрид. Президентът Флорентино Перес обаче успокои феновете, че португалецът остава на "Сантяго Бернабеу".

Пред подобен казус беше изправен преди време и най-големият конкурент на Роналдо - Лионел Меси от "Барселона". Той и баща му бяха признати за виновни за укриване на данъци в размер на 4,1 млн. евро. Аржентинецът получи присъда в размер на 21 месеца, която замени с пробация и глоба.