на живо

Чеферин: Добрият стар футбол с фенове ще се завърне скоро

"Футболът няма да се промени заради коронавируса", убеден е президентът на УЕФА

Getty Images

Президентът на Европейската футболна централа (УЕФА) Александър Чеферин е оптимист за завръщането на футбола след световната пандемия от коронавирус.

В интервю за английското издание "Гардиън" той заяви, че най-вероятно скоро привържениците отново ще могат да посещават стадиони и да гледат на живо мачове. В момента това не е позволено, тъй като противоречи на правилата за спазване на дистанция, които са важни в борбата с COVID-19.

Снимка: Lap.bg

"Лично аз съм напълно сигурен, че добрият стар футбол с привърженици по стадионите ще се върне съвсем скоро! Футболът не се промени след Втората световна война или след Първата световна война и няма да се промени и заради вирус", категоричен е словенецът.

Той все пак заяви, че главният негативен аспект от пандемията е загубата на големи суми от футболните клубове и федерации.

"Ситуацията в УЕФА не е толкова притеснителна, не сме в опасност. Но продължаваме да се вълнуваме от малките клубове и първенствата. Всичко вече отшумява, а ние оставаме предпазливи. Знаем повече за вируса и по принцип съм оптимист. Не ми харесва това апокалиптично мнение, че трябва да чакаме втората и третата вълна, че дори петата", заяви Чеферин.

Футболните федерации в повечето европейски страни вече имат планове за приключване на сезона. У нас се очаква мачове да се играят отново от 5 юни. В Германия вече подновиха срещите.

В други страни, като Белгия, Нидерландия и Франция, решиха първенствата да не се доиграват.