на живо

Чеферин предупреди клубовете: Ако участвате в Суперлигата, забравете за евротурнирите

През последните дни отново се заговори за проекта

Reuters

Президентът на УЕФА Александър Чеферин с поредна доза критики към идеята за Суперлига. През последните няколко дни отново се заговори за този проект и желанието на президента на "Ювентус" Андреа Аниели да го възроди.

През април 2021 г. 12 клуба, сред които шест английски ("Ливърпул", "Арсенал", "Челси", "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити"), три испански ("Реал" Мадрид, "Барселона", "Атлетико" Мадрид) и три италиански ("Милан", "Интер" и "Ювентус"), се отцепиха, но само за няколни дни проектът претърпя крах.

Чеферин е сред най-върлите противници на идеята за Суперлига.

"Тези, които говорят за Суперлига, не говорят за футбол. Писна ми от този нефутболен проект", каза шефът на европейската централа на събитие в Лондон.

"Първо, те обявиха глупавата си идея в разгара на пандемията. Сега четем статии, че планират да обявят друга идея в разгара на война".

"Трябва ли още да говоря за тези хора? Те очевидно живеят в паралелен свят".

Снимка: Getty Images

На събитието присъстваше и Аниели, а Чеферин го нападна директно за ролята му в създаването на Суперлигата.

"Те критикуват УЕФА и Асоциацията на европейските клубове (ЕCА) ... а един от тях беше председател на ECA".

"Имам цитати, в които (Аниели) хвали системата седмица преди обявяването на Суперлигата", каза Чеферин и обяви, че ще има последици за клубовете, които възродят проекта.

Снимка: Reuters

"Те могат да участват в свой турнир, никой не им го забранява. Но ако играят в свой турнир, не могат да играят в нашите", добави той.