на живо

Чеферин за Суперлигата: Изплюха се в лицето на футболните фенове

Президентът на УЕФА определи новия турнир като "позор"

Reuters

Европейската Суперлига е "позорно" предложение и "плюнка в лицето на всички любители на футбола", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Английските "Арсенал", "Ливърпул", Манчестър Юнайтед", "Манчестър Сити", "Челси" и "Тотнъм", испанските "Реал" Мадрид, "Барселона" и "Атлетико" Мадрид, както и италианските "Ювентус", "Интер" и "Милан" са основателите на новия турнир, който цели да хвърли сянка върху Шампионската лига. Ръководителите на УЕФА и ФИФА са твърдо против новата надпревара и обявиха, че ще има тежки санкции за замесените клубове и техните футболисти.

"Всички сме обединени срещу глупостта на този проект. Циничен план, изцяло против това, което трябва да бъде футболът. Ние не можем и няма да позволим това да се промени", заяви Чеферин.

"Футболистите, които ще играят в тимовете, които може да участват в тази затворена лига, ще бъдат наказани да не играят на световни и европейски първенства. Призоваваме за подкрепа, докато се опитваме да направим всичко по силите си да предотвратим осъществяването на този турнир".

"Тази идея е плюнка в лицето на всички любители на футбола. Няма да позволим да ни отнемат футбола", добави президентът на УЕФА.

Снимка: Getty Images

"Дали е възможно да има Шампионска лига без тези 12 клуба? Разбира се. В Европа има много добри отбори. Турнирът може да съществува с или без тях. Бях адвокат по наказателни дела в продължение на 24 години, но никога, никога не съм виждал такива хора. Да започнем с Ед Уудуърд (б. ред. - изпълнителен директор на "Манчестър Юнайтед"). Обади ми се миналия четвъртък и каза, че е много доволен от реформите и ги подкрепя напълно. Тогава очевидно вече е бил подписал нещо друго. Андреа Аниели (б. ред. - президент на "Ювентус") е най-голямото разочарование от всички. Никога не съм виждал човек да лъже толкова много, колкото той. Невероятно е. Говорих с него в събота и той ми каза: "Това са само слухове. Не се притеснявай, нищо няма да стане". След това ми каза, че ще ми се обади след един час, след което си изключи телефона. На следващия ден обявиха новината. Това са така наречените големи клубове. Ясно е, че са такива в момента, но не е било винаги така. "Ювентус" беше в Серия "Б", "Манчестър Юнайтед" преди сър Алекс Фъргюсън са били... не знам къде. "Астън Вила" също е голям клуб", каза още президентът на УЕФА.