на живо

Челси е на финал! (СНИМКИ)

"Сините" елиминираха Ливърпул с общ резултат 2:1 и ще спорят за Купата на Лигата

Челси се класира за финала на Купата на лигата. Три дни след срамната загуба в четвъртия кръг на ФА Къп от Брафорд (2:4), "сините" елиминираха Ливърпул на полуфиналите на третия, по престиж, турнир в Англия. Лондончани спечелиха сблъсъка с общ резултат 2:1 след продължения.

Преди седмица първият мач на "Анфийлд" завърши 1:1, а в редовното време на реванша в Лондон двата отбора не си отбелязаха голове. За определяне на победителя бяха нужни 30 минути допълнително време, в което Челси вече имаше предимство и от попадението си на чужд терен. То обаче не бе нужно, тъй като в 94-ата минута Бранислав Иванович отбеляза победния гол. "Сините" постигнаха четвърти успех в последните си седем мача срещу Ливърпул, в които "червените" не са надигравали съперника си нито един път.

Челси ще играе в мача за титлата за първи път от 2008 година, когато загуби битката за трофея от Тотнъм. В решителния мач на 1 март може да видим повторение на сблъсъка от преди седем години, тъй като в другия полуфинал Тотнъм има преднина от 1:0 след първия мач с Шефийлд Юнайтед.

През първото полувреме двубоят на "Стамфорд Бридж" не бе особено интригуващ. Най-интересното положение в началото на срещата бе още в 6' минута, когато удар на Вилиан срещна ръката на Лукас в наказателното поле на гостите, но главният съдия Майкъл Оливър не отсъди дузпа. В средата на първата част домакините отново имаха претенции за наказателен удар, след като Мартин Шкъртел извърши нарушение срещу Диего Коста, но то също не бе маркирано от Оливър. 

Най-чистите положения до почивката бяха създадени от футболистите на Ливърпул, които доминираха след 20-ата минута. В 27' отлично подаване на Джерард изведе нахлуващият отляво Алберто Морено. Той овладя топката в наказателното поле на Челси и нанесе удар, който обаче бе спасен от Тибо Куртоа.

Три минути по-късно отново страхотна намеса на белгийския вратар запази резултата 0-0. Той отрази изстрел на Кутиньо от 15-ина метра, след като бразилецът бе оставен да пробие през центъра.

Малко преди почивката Челси получи пряк свободен удар на добра позиция. Оскар стреля встрани от очертанията на вратата. Минута по-късно той опита удар и от игрова ситуация, но резултатът от него бе същият.

В паузата между двете полувремена камерите на Sky Sports уловиха разпалена дискусия между Жозе Моуриньо и съдията Майкъл Оливър, в която португалският специалист заяви на рефера с ирония: "Перфектен си". След връщането си на скамейката Моуриньо пък се обърна към привържениците на първите редове с думите "Това беше дузпа", визирайки сблъсъка между Шкъртел и Коста.

Челси започна второто полувреме по-добре и създаде няколко опасни положения пред вратата на гостите. В 59' Азар проби до границата на наказателното поле, но ударът му мина над вратата. Две по-късно Симон Миньоле отрази изстрел на Диего Коста, а в ответната атака шут на Джерард бе уловен безпроблемно от Куртоа.

В 65' лошо доксване на Хендерсън в наказателно поле на Ливърпул изведе Коста в перфектна позиция, но той не успя да преодолее Миньоле. В следващата атака на Челси отново Хендерсън бе главно действащо лице. Той умишлено игра с ръка, но въпреки това не получи жълт картон, който щеше да бъде негов втори. 

В 66' Марио Балотели се появи в игра на мястото на Лазар Маркович, а до края на редовното време най-добрата възможност да отбележи имаше Рахийм Стърлинг, но ударът му от 16-17 метра мина далеч от целта. Така двубоят влезе в продължения, в които правилото за гол на чужд терен вече бе в сила и Ливърпул се нуждаеше от минимум едно попадение, за да продължи напред.

Задачата на тима от Мърсисайд обаче стана още по-сложна в началото на продълженията. В 94' Бранислав Иванович засече с глава центриране на Вилиан от статично положение и даде преднина на домакините - 1:0.

Шест минути по-късно гостите имаха отлична възможност да изравнят. Хендерсън засече с глава подаване в наказателното поле, но не уцели вратата от пет метра. До края на продълженията Ливърпул не успя да стигне до ново чисто голово положение и отпадна от надпреварата, която за последно спечели през 2012 година. 

Челси 1:0 (2:1) Ливърпул

94', 1:0, Иванович