на живо

Четирима български волейболисти, един златен медал

Българското присъствие на полуфиналите в Шампионска лига е осезаемо

CEV

В събота стартират мачовете от финалната четворка на най-силния волейболен турнир – Шампионска лига. В полския град Краков ще си дадат среща топ отборите на Европа, които се класираха за финалите след зрелищни мачове.

15-хилядната зала „Краков Арена” ще посрещне елита на европейския волейбол не за първи път. По традиция една от най-волейболните държави – Полша, използва съоръжението за трибуна на домакинските мачове на националния си отбор. Феновете на този спорт в страната са доказвали неведнъж, че са много темпераментни и могат да окажат сериозно влияние на случващото се на игрището.

Снимка: FIVB

Тази атмосфера ще усетят и четирима българи, които вече са се доказали пред волейболните фенове по света и имената им се нареждат до най-добрите в този спорт.

Николай Пенчев

Домакин на събитието е полският шампион Асеко Ресовия (Жешув). „Вълците” имат още едно предимство пред останалите отбори. Като организатор на турнира, те се класираха по право веднага след груповата фаза на Шампионска лига, където нямаха проблеми, завършвайки на първо място и с пълен актив от точки.

За Ресовия тези мачове не са непозната територия. Миналата година възпитаниците на треньора Анджей Ковал се окичиха със сребърните медали.

Снимка: CEV

Този сезон тимът не се представя толкова убедително, но преди дни успя да изпълни една от целите си – да се класира за финалния мач в полското първенство.

От три години фланелката на Ресовия носи голямата надежда на българския волейбол – Николай Пенчев.

Снимка: assecoresovia.pl

24-годишният посрещач е неизменна част от националния отбор в последните години, без значение от треньорските смени. Пенчев винаги е бил любимец на българската публика, независимо дали играе за Виктория Волей (Пловдив), Пирин (Разлог) или е част от представителния тим.

Той бе един от най-аплодираните играчи на Европейското първенство, което се проведе в България през миналата година. Младокът обра овациите на публиката, след като стана ясно, че е пренебрегнал личната си трагедия от смъртта на втория си баща, за да помогне на тима по време на четвъртфинала срещу Германия.

Годината не започна добре за пловдивчанинът. Наложи се да бъде извън игрището за няколко седмици заради пневмония. След като се възстанови обаче той се завърна като един от основните козове на полските „вълци”.

Теодор Салпаров

Руският шампион Зенит (Казан) изглежда непобедим! Тимът е ръководен от Владимир Алекно, който има във витрината си отличия от всички възможни първенства. Причината не е само световно признатия  му треньорски нюх. Руснакът има на разположение едни от най-силните селекции в света – волейболното чудо Вилфредо Леон, топ нападателят Максим Михайлов, всеобщият любимец Мат Андерсън и естествено... най-сърцатият играч – Теодор Салпаров.

Участието на Зенит във финалната четворка на Шампионска лига идва дни след поредната титла на тима в руското първенство. За Салпаров обаче участието в Полша е първи шанс за медал този сезон, тъй като той облича фланелката на отбора само за този турнир.

Снимка: CEV

Теодор Салпаров не може да остане незабележим! Ако не прави някое от поредните си зрелищни спасявания, той със сигурност е на врата на някои от съотборниците си.

В миналото издание на Шампионска лига Салпаров заслужено грабна индивидуалния приз за най-добро либеро, след като именно Зенит вдигна трофея.

Снимка: fivb.com

33-годишният национал е юноша на ЦСКА, а кариерата му е повече от забележителна, но най-ценното му притежание е любовта на публиката, която той печели с атрактивната си гра

Георги Братоев и Радостин Стойчев

Отборът на Тренто е триумфирал в Шампионска лига три пъти. Финалната четворка пък е добре позната територия за треньора Радостин Стойчев, с чието име се свързват успехите на италианския гранд.

В местното първенство тимът има известни затруднения и в момента изостава в полуфиналния плейоф с 0:2 победи. Формата им в международния турнир обаче не се препокрива със случващото се в Италия.

За да стигнат до полуфиналите, трентинци отстраниха Белогорие (Белгород) – тимът, считан за един от фаворитите в Шампионска лига.

Радостин Стойчев е доказвал многократно, че може да мотивира състезателите си не само да играят на топ ниво, но и да творят на игрището. Четирикратният шампион на Италия притежава най-важното оръжие за един треньор – пълното доверие на играчите, които изпълняват точно всяко негово указание.

Снимка: Facebook

Между избраниците му е един българин – разпределителят Георги Братоев. Националът прекара голяма част от този сезон в квадрата, за сметка на младия Симоне Джанели. Но ако има един играч в света, който знае как се спасява привидно загубена кауза след дълго време на резервната скамейка, то това е именно юношата на Левски.

Снимка: БГНЕС

Братоев показа това нагледно на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., когато без притеснение замести Андрей Жеков. С негова помощ националния отбор достигна до 4-то място, а Георги бе избран за най-добър на своя пост.

Четвъртият тим в Краков е италианския Лубе Банка (Чивитанова). Треньорът Джанлоенцо Бленджини разполага с опитен и добре обигран състав. Неостаряващият Иван Милкович си сътрудничи с голяма част италиански и сръбски национали, които имат за цел златото да не попада в български ръце.

Турнирът стартира в събота с полуфиналните срещи:

Асеко Ресовия (Жешув) – Зенит (Казан)

Тренто – Лубе Банка (Чивитанова)

Победителите от двете срещи ще се изправят един срещу друг в спор за короната на Европа в неделя.