на живо

Чилаверт се кандидатира за президент на Парагвай

Бившият вратар никога не е крил интереса си към политиката

Бившият вратар Хосе Луис Чилаверт обяви, че смята да се кандидатира за президент на Парагвай на следващите избори през 2023 г.

Чилаверт е смятан за един от най-добрите на своя пост. Освен с уменията под рамките на вратата, той се отличаваше и с начина, по който изпълнява преки свободни удари и дузпи. Той е вторият по резултатност вратар с 67 отбелязани гола на клубно и национално ниво.

Осем от тези попадения са за парагвайския национален отбор, за който играе 74 пъти. Отбелязва четири гола по пътя към световното първенство в Япония и Южна Корея през 2002 г. Прекратява кариерата си година по-късно като една от най-големите емблеми на парагвайския футбол.

55-годишният Чилаверт никога не е крил политическите си нагласи като футболист, а заради революционните си възгледи е сравняван с Че Гевара.

Фенове и бивши съотборници често са споменавали, че си го представят като президент.

След като години наред Чилаверт говори за корупция в парагвайското правителство, на Бъдни вечер той обяви, че ще се изправи срещу кандидата на Консервативната партия и настоящ президент Мария Абдо Бенитес на следващите избори през 2023 г.

"Стига безнаказаност, стига корупция и стига плячкосване на хората в Парагвай", написа бившият вратар на "Реал Сарагоса" и "Страсбург" в "Туитър". На снимката към поста пише: "Чила президент 2023".

Чилаверт има повече от 200 мача за аржентинския клуб "Велес Сарсфийдл", с който пeчели четири титли при първия си престой. Отбелязва 36 гола за "Велес" - постижение, за което доста нападатели биха завиждали.

Играе и за "Спортиво" Лукеньо и "Гуарани" в родината си, преди да замине за Европа.