на живо

Чили спечели Копа Америка, Меси и компания потънаха в сълзи (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

Домакините ликуват след победа над Аржентина

Чили стана шампион на Южна Америка за пръв път в своята история. На финала “Ла Роха” победи след изпълнение на дузпи фаворита Аржентина, чиито лидер е суперзвездата Лионел Меси. В редовното време и продълженията двата тима не успяха да си отбележат гол и всичко се реши с 11-метрови наказателни удари. През цялото време новият цар на Южна Америка, отборът на Чили, се радваше на мощна подкрепа от трибуните на препълнения стадион "Насионал“ в Сантяго.

Чилийците бяха изключително агресивни в началото на двубоя. Играчите на Хорхе Сампаоли направиха няколко по-остри влизания в краката на противниците си, като основната им мишена бе Меси, но аржентинците не се поддадоха на тези провокации.

Първият по-сериозен шанс за гол се откри пред състава на Чили. В 10-тата минута Алексис Санчес проби по дясното крило и центрира остро. Топката се оказа трудна за защитника на “гаучосите” Демикелис, който я прати в краката на Артуро Видал. Полузащитникът на италианския шампион Ювентус стреля, но Ромеро се справи с удара му.

Като цяло, двата тима бяха внимателни. Никой от тях не пое излишни рискове, което бе и причината до почивката да няма много голови положения. Все пак, в 20-ата минута Меси центрира от фаул и Агуеро насочи топката към вратата с глава, но Браво направи стрхотно спасяване и запази нулевото равенство.

В 25-ата минута Ди Мария бе фаулиран грубо и се контузи, а неговото място зае Лавеци. Чилийците обаче не спряха дотук с опитите си да респектират съперника. В 34-ата минута Медел изрита в корема Меси. Съдията пощади дефанзивния полузащитник, давайки му само жълт картон.

Точно преди почивката и двата тима пропуснаха по една добра възможност да открият резултата. Първо Ромеро отрази удар на Алексис Санчес, а след това Лавеци от удобна позиция прати топката право в Браво.

Второто част започна с добра чилийска атака, но Ромеро бе на правилното място и улови удара с глава на Видал.

След това нервите взеха връх и двата отбора срещаха трудности със създаването на положения пред противниковата врата.. В самия край на двубоя домакините преживяха истински шок. Меси премина през няколко защитници и подаде на Лавеци, а след неговия пас сантиметри не стигнаха на Игуаин, за да донесе трофея на Аржентина.

Стигна се до продължения, в които умората и предпазливата игра на Чили и Аржентина означаваха, че дузпи ще определят новия носител на Копа Америка.

Матиас Фернандес изпълни първата от тях перфектно. Плеймейкърът на "Ла Роха“ прати топката право в горния ляв ъгъл на аржентинската врата. "Небесносините“ отговориха подобаващо чрез Лионел Меси, който надхитри съотборника си в Барселона Клаудио Браво. На ред бе Видал, който вкара с голяма доза късмет. След него Игуаин прати топката „ниско над тополите“ и чилийците предвкусваха победата. Интересното е, че Игуаин лиши и клубния си тим  Наполи от участие в Шампионската лига с пропуск от бялата точка. 

Арангис изпълни дузпа за Чили след Игуаин. Той бе точен - 3:1. Последва ново разочарование за "албиселесте“. Слабият изстрел на Банега бе отразен от Браво. Така на Алексис Санчес, любимецът на чилийската публика, се падна да сложи точка на спора. Футболистът на Арсенал, със завидна доза самочувствие, излъга Ромеро и стадионът ликуваше. Чили записа нова златна страница във футболната си история!

Вижте най-интересното от мача: