на живо

Човекът зад шампиона

Или когато ученикът задмине учителя си

Facebook

Пламен Братойчев е едно от "златните момчета" на легендарния треньор Иван Абаджиев. Водените от него отбори печелеха десетки медали по вдигане на тежести. Пример за това е и Пламен, който сега е треньор по вдигане на тежести в Сливен.

През кариерата си завоюва 3 сребърни медала от европейски първенства, има сребро и бронз от световни шампионати. Участник е на олимпиадите в Барселона 1992 и Атланта 1996. Никога не успява да достигне до върха на стълбичка. Изпитва обаче по-голямото щастие – възпитаникът му Божидар Андреев да покори европейския връх.

"Аз се радвам, че ученикът надмина учителя си и се надявам и занапред така да бъде. Химнът - това е нашата любима мелодия, това за което винаги сме се борили на всяко едно състезание. Като спортист достигнах няколко пъти до второто стъпало, но да видиш състезателя си на върха – чувството е неописуемо.", каза Братойчев пред bTV.

Пътят до европейската титла е трънлив. Неволите по пътя към върха не са малко. Божидар Андреев е откритие на сливенския треньор Пламен Братойчев, който го намира в родното му село Тополчане през 2011 г. Новият европейски шампион се запалва по вдигането на тежести покрай петимата си братя. Той е от ромски произход, а семейството му живее много скромно.

Снимка: Facebook

"Аз работя с Божидар от 10 години и ми е достатъчно само погледа му да видя и знам, на какво е способен. Успяхме и реализирахме това, за което бяхме подготвени. Аз обичам да работя с момчета, които наистина се раздават в залата, а Божидар е едно от момчетата, което наистина знае защо влиза в залата и за него е много ясно, че тренировката не свършва с излизането от залата, затова и върви напред."

През последните години българските щанги се тресат от скандали. Това е първо отличие за Андреев от голямо първенство при мъжете и първа европейска титла за България от 2014 г. насам, когато злато спечелиха Иван Марков и Ивайло Филев. Според Братойчев, този успех дава надежда.

"Ние показахме, че нещата не са загубени, че начинът, по който искаме да работим е правилен и се надявам така да бъде и в бъдеще. Радваме се и ние, че сме доставили тази радост на всички българи и се надявам да не е за последен път. Предстои ни работа и то много по-сериозна, тъй като мечтата ми е да видя Божидар на олимпийската стълбичка, а той може да го направи.", добави Братойчев.