на живо

Човешки грешки довели до трагедията с "Шапекоензе"

Обвиниха пилота, авиокомпанията и властите в Боливия

Reuters

Колумбийските авиационни власти откриха виновниците за самолетната катастрофа край Меделин, при която загинаха 71 души. Според предварителния доклад действията на пилота, авиокомпанията и съответните власти в Боливия са довели до трагедията, отнела живота на 19 футболисти на бразилския "Шапекоензе".

Пилотът Мигел Кирога, който загина при инцидента, е виновен за това, че не е презаредил гориво на път за Меделин и не е съобщил навреме за проблеми с двигателя, а го е сторил твърде късно. Самолетът падна, след като остана без гориво.

"Няма технически проблем, а всичко е в резултат на човешки грешки. Към това прибавяме действията на ръководството на авиокомпанията и решенията, които са взели авиационните власти в Боливия относно организацията на полета. Всички те са били неприемливи. Освен че е останал без гориво, самолетът е бил претоварен с 400 кг повече от лимита си, а на всичко отгоре не е бил сертифициран да лети на такава височина, на каквато го е сторил по време на полета", се казва в доклада, представен от полковник Фреди Бония. 

Вече има повдигнати обвинения срещу изпълнителния директор на авиокомпанията Густаво Гамбоа. Той е арестуван и се очаква да бъде осъден. Задържан е и синът му Густаво Вийегас, тъй като като бивш служител на авиационните служби в Боливия е злоупотребил с влияние при издаването на нужните лицензи за функциониране на авиокомпанията. 

Също така има обвинения срещу Марко Бенегас, който е съсобственик на фирмата, и Селия Кастедо, която е извършила последния технически преглед на самолета преди излитането му. И двамата обаче са в неизвестност.