на живо

Килиан Мбапе струва 259 млн. евро

Челната петица на най-скъпите футболисти се допълва от четирима англичани

Getty Images

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Килиан Мбапе е футболистът с най-висока трансферна цена, сочи последното проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

Според индекса, използван при определяне на стойността на най-скъпите футболисти в топ 5 първенствата, цената на 21-годишния френски национал е невероятните 259,2 милиона евро.

Челната петица се допълва от четирима англичани. Втори е Рахим Стърлинг от "Манчестър Сити" със 194,7 милиона евро, трети е Джейдън Санчо от "Борусия" Дортмунд със 179,1 милиона евро, четвърти е Трент Алекзандър-Арнолд от "Ливърпул" със 171,1 милиона евро, а пети е Маркъс Рашфорд от "Манчестър Юнайтед" със 152,3 милиона евро.

Челната десетка също се затваря от англичанин - Хари Кейн от "Тотнъм", а между Рашфорд и него последователно се нареждат нападателите на "Ливърпул" Мохамед Салах и Садио Мане, нападателят на "Барселона" Антоан Гризман и защитникът на "Байерн" Мюнхен Алфонсо Дейвис.

Гризман е най-възрастният представител сред първите десет със своите 29 години, а в първите 100 има само трима играчи над 30 години: Лионел Меси ("Барселона"), който е на 22-ро място, Роберт Левандовски ("Байерн"), който е на 49-а позиция и Кристиано Роналдо ("Ювентус"), който е 70-и.

Тяхната цена е съответно 100,1 милиона евро за Меси, 75,6 милиона евро за Левандовски и 62,8 милиона евро за Роналдо.