на живо

Англия мечтае, Русия очаква нов подвиг

Днес ще станат ясни последните два полуфиналиста на Мондиал 2018

Reuters

Днес ще станат ясни последните два полуфиналиста на световното първенство по футбол в Русия. Четири отбора ще влязат в здрава битка, за да се приближат на крачка от мечтания трофея.

В 17 ч. Швеция ще се опита да потуши щурма на вдъхновена Англия. В 21 ч. домакинът Русия ще гони поредно чудо, този път срещу солидния отбор на Хърватия.

Англичаните осъзнават важността на този мач и вярват, че разполагат с оръжията за успех срещу обиграните скандинавци.

Снимка: Reuters

Момчетата на Гарет Саутгейт започнаха без очаквания. Те записаха победи срещи Тунис и Панама, както и загуба от Белгия, преди да отстранят Колумбия на 1/8-финалите след изпълнение на дузпи. Те сътвориха исторически подвиг, защото за първи път спечелиха след 11-метрови наказателни уреди на световни финали. 

Швеция се стреми към първия си полуфинал от 1994 г., когато в мача за третото място победи България с 4:0.

Снимка: Reuters

Англия и Швеция имат 23 мача помежду си, а балансът е по седем победи и девет равенства. Още един факт за оспорваността на двубоя е, че и в четирите си мача на световни финали са завършвали наравно.

Саутгейт ще разполага с най-доброто срещу скандинавците, а Хари Кейн отново ще бъде най-сериозната заплаха за противниковата врата. За селекционера на Тре кронур - Яне Андерсон, единствения проблем ще e отсъствието на наказания защитник Микаел Лустиг.

В последния четвъртфинал Русия ще се изправи срещу Хърватия. Голямо предимство за считания за аутсайдер в началото на турнира тим на Сборная ще бъде подкрепата от трибуните. 

Снимка: Reuters

Възпитаниците на Станислав Черчесов дадоха сериозна заявка още в груповата фаза, а на 1/8-финалите елиминираха Испания благодарение на страхотните изяви на Игор Акинфеев при дузпите. 

Руснаците ще се опитат да стигнат до първия си полуфинал, но задачата им няма да е лека, защото отборът на Хърватия е амбициран и пълен със звезди.

Снимка: Reuters

"Шахматистите" на Златко Далич впечатлиха света на Мондиал 2018. Те също преминаха през дузпите, за да стигнат до четвъртфиналите. По всичко изглежда, че са готови за нещо голямо на това световно първенство, а първата им цел е да повторят поне представянето си от Франция 1998-а, когато грабнаха бронза.