на живо

"Ред Енимълс" заведе дело срещу ЦСКА 1948

Исковата молба е от 3 юни

Фирмата "Ред Енимълс" ЕООД, приближена до ЦСКА на Гриша Ганчев, заведе дело срещу сдружение "Футболен клуб Централен спортен клуб на армията 1948" в търговското отделение на Софийски градски съд, съобщава "24 часа".

Исковата молба е с номер 47426 от 3 юни. "Ред Енимълс" спечели на търг търговската марка и всички активи на фалиралото дружество на ЦСКА, като за тях бяха дадени 8 млн. лева. Въпреки това новакът в елита продължава да ползва емблемата и абревиатурата, която влиза в търговската марка.

Още преди две седмици в интервю за bTV главният мениджър на тима от "Българска армия" - Стойчо Стоилов, заяви, че клубът е предприел съдебни действия срещу ЦСКА 1948.

След като от Българския футболен съюз решиха първенството във Втора лига да не се доиграе, от следващия сезон двата отбора с името ЦСКА ще трябва да си съперничат в елита. 

"Щом УЕФА е казала, че всички първенства трябва да завършат и да се спази спортният феърплей, значи това трябва да стане. В момента в България БФС пренебрегна това нещо – тези указания от УЕФА. 1948 по принцип и в "Б" група влязоха неправомерно, сега и в "А". Не знам какъв е този честен път, за който говорят, но със сигурност не е честен път. Просто е смешно това, което те лансират. Нали имат един файтон фенове, нали досега имаха мачове и се гледаха, виждаха се. Предполагам знаете на нашите мачове колко фенове идваха – и на евротурнирите, и на дербито с "Левски" се пълнеха стадионите, така че кой е ЦСКА е ясно. И между другото те използват абревиатура, която е запазена от нашия клуб и нямат право да я използват. И всички медии, и БФС като изписват по този начин ЦСКА – това е незаконно.", каза тогава Стоилов пред bTV и добави:

"Доколкото знам, мерките срещу тях са предприети. Съдебни. Да не могат те да използват абревиатурата, емблемата. Обаче в България явно всичко е възможно..."

През лятото на 2016 г. след фалита на "ПФК ЦСКА" АД Гриша Ганчев създаде "ЦСКА-София" с участието на "Литекс" и "Чавдар" Етрополе. Клубът получи право да се състезава в новосформираната Първа лига, докато ЦСКА 1948 започна от най-ниските нива на родния футбол, преди да се изкачи във Втора лига.

Сред най-сериозните спорове между двата клуба бяха спечелването на привържениците, правото върху активите на "ПФК ЦСКА" и стадион "Българска армия".

През 2017 година ЦСКА на Гриша Ганчев спечели търга за емблемата и останалите активи на фалиралия "ПФК ЦСКА" АД. Победител в процедурата, която се проведе в Кърджали, бе фирмата "Ред Енимълс" с представител Иван Велчев-Кюстендилеца. Компанията, приближена до самия клуб спечели с оферта на стойност около 8 млн. лв, която бе близо 5 пъти над първоначалната цена от около 1,6 млн. лв.

Впоследствие ФИФА обяви дружеството за спортен наследник на "ПФК ЦСКА"