на живо

Цветана Пиронкова се завръща в тениса на Откритото първенство на САЩ

Българката ще използва "защитен ранкинг" и ще влезе в основната схема

Getty Images/Guliver Photos

Цветана Пиронкова ще играе на Откритото първенство на САЩ по тенис! Това потвърдиха организаторите на турнира. Надпреварата в Ню Йорк ще се проведе от 31 август до 13 септември и ще е първата от Големия шлем, която ще се състои след принудителната пауза в сезона заради пандемията от коронавирус.

Цвети няма да преминава през квалификации, а ще играе направо в основната схема на Откритото първенство на САЩ, тъй като ще се възползва от т.нар. "защитен ранкинг". Той влиза в сила, когато тенисистките са бременни или се възстановяват от тежка контузия. Те могат да запазят мястото си в ранглистата до 3 години. Българката ще се завърне като номер 123 в света.

През 2018 г. Пиронкова стана майка на Александър и се оттегли от активния спорт. В началото на 2020 г. тя обяви, че прави планове да се завърне на корта. След това се разрази пандемията с коронавируса и сезонът беше поставен на пауза.

Снимка: БГНЕС

Последният мач на българската тенисистка беше на 6 юли 2017 г., когато загуби от Каролине Вожняцки във втория кръг на "Уимбълдън".

На Откритото първенство на САЩ бившата номер 31 в световната ранглиста постигна върховото си класиране през 2012 г., когато игра на осминафинал.

Водачка на схемата при дамите в Ню Йорк ще бъде номер 2 в световната ранглиста Симона Халеп. Лидерката Ашли Бартли от Австрлия заяви, че няма да участва в надпреварата заради риска от заразяване с COVID-19.