на живо

Цветомир Чернокожев: Везенков запали огъня в мен към баскетбола

Младата надежда на родния баскетбол получи наградата в памет на журналиста Рачо Колев

Lap.bg

208-сантиметровият младежки баскетболен национал Цветомир Чренокожев получи наградата в памет на спортния журналист Рачо Колев. Призът под надслов "Едно сърце, една игра" се връчва ежегодно. Чернокожев е петият ѝ лауреат. Наградата е за най-добър баскетболист до 21 години за сезон 2018/2019.

Младата надежда на родния баскетбол наследява Иван Алипиев, Александър Везенков, Димитър Димитров и Станимир Маринов. В анкетата "Рачо Колев – едно сърце, една игра” взеха участие представители на 12 медии.

Чернокожев събра 40 точки, следван от Мартин Коцев от "Черно море Тича" с 15 и Йордан Минчев от "Истанбул ББ" с 11 точки.

Снимка: Lap.bg

С най-много отличия "Рачо Колев – Едно сърце, една игра" е Александър Везенков - четири в осемгодишната ѝ история. Играчът на "Олимпиакос" се оказва сред виновниците Цветомир днес да се занимава с баскетбол.

"Със сигурност много ме радва тази награда и това, че ме свързвате с Везенков, понеже той ми е един от любимите спортисти. Радваме това, че всички журналисти сте ме оценили и това може да ме кара само да бъда щастлив", заяви Чернокожев.

"Кога аз отидох в "Лукойл" бях на 11 години, а той беше на 16 и си спомням, че ме викаха сутрин в 7-8 часа да му подавам. Той стреляше, аз му подавах и може би това ме е запалило, че просто не спира да работи, желанието му за работа, както и държанието му на терена", добави той.

Чернокожев сподели впечатленията си от първия сблъсък за този сезон – мачът за Суперкупата на България между "Левски Лукойл" и "Балкан" и очакванията си за предстоящия сезон.

Снимка: Lap.bg

"Видях Чавдар Костов и "Балкан". Играха добре момчетата на "Левски", но Чавдар си е Чавдар. Показва, на какво е способен, а "Балкан" имат доста, докато ги настигнат през сезона. Амбициите на всички са в призовете места, докато нас ни слагат на последните позиции. Надявам се това да ни е един от плюсовете, че няма напрежение и да си играем нашата игра", заяви той.

Амбициите пред младия баскетболист са постоянно да градира в своето развитие, като именно това ще го отведе към големите амбиции – да играе в добро първенство извън границите на България.