на живо

Да играеш срещу идола си, епизод 8 (ВИДЕО)

Разликата между Григор Димитров е 10 години и 20 титли от Големия шлем

10 години и 7 победи - това е разликата между Григор Димитров и Роджър Федерер. 

Тази нощ двамата отново ще застанат от двете страни на мрежата, за да определят кой от тях ще играе на полуфинал на последния за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ.

Григор вече сътвори история. Успя да подобри най-доброто си класиране в Ню Йорк, докато Федерер изглежда като човек, който винаги играе на големи финали. И неслучайно носи прякора Маестрото. 

Какво говорят цифрите? 

38-годишният Федерер има 20 титли от Големия шлем (абсолютен рекорд). 28-годишният Григор има 0. И все още не е успявал да се добере до финал. 

Първата си от мечтаните за всички титли швейцарецът печели през 2003 г., от "Уимбълдън", когато роденият в Хасково тенисист е на... 12 години. 

През май 2007 г. Димитров влиза в професионалния тенис. До тогава Фед е спечелил половината от титлите си от Големия шлем - 10. 

В началото на възхода в кариерата на Григор, българинът често е сравняван с Роджър Федерер. Дори носеше прякора "Бейби Фед". 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първата среща между двамата на корта е през 2013 г. на закрито в Базел - победа с 6:3, 7:6(2) за швейцареца за щастие на местната публика. 

Следва идентичен двубой, отново в Базел, но през 2014 г. - втора победа за Федерер, този път със 7:6(4), 6:2. 

През 2015 г. двамата застават един срещу друг на полуфинал в Бризбейн. Швейцарецът печели лесно с 6:2, 6:2.

2016 г. носи радост в загубата. Димитров за първи път печели сет срещу Федерер! Двамата отново се срещат в Бризбейн, този път на четвъртфинал. Григор загатва какво предстои през следващия сезон и се противопоставя достойно на тогавашния номер 3 в света. 

Седмица по-късно двамата играят и първия си мач на турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия. Григор отново печели сет. Играта му впечатлява специалистите, които не се въздържат и го хвалят, въпреки загубата с 1:3 сета.

"Уимбълдън" е мястото на срещата им през 2017 г. Тогава швейцарецът е безапелационен - 6:4, 6:2, 6:4 и Федерер е на четвъртфинал!

Последният мач между Маестрото и българина беше през 2018 г. в Бризбейн. С този сблъсък на корта завърши турнира в Бризбейн. Димитров отново беше в губеща позиция - 2:6, 2:6.

Не си мислете, че това съперничество с ракети е развалило отношенията между Григор и бившият номер 1 в света! Двамата са приятели извън корта и обичат да... пеят заедно. Нещо като "Бекстрийт Бойс", но доста по-забавно. 

Кой от двамата обаче ще пее песента на победителя след мача на "Уимбълдън"? Това ще стане ясно през тази нощ!