на живо

Да откраднеш купата от Шампионската лига (ВИДЕО)

Една забавна история от времето, по което Астън Вила е №1 в Европа, а ЦСКА побеждава Байерн (Мюнхен)

Getty Images

Трофеят в Шампионската лига е най-ценното клубно отличие във футбола. През годините 21 различни отбора са триумфирали в турнира. Победителят винаги е получавал възможността да занесе купата у дома и да я покаже на своите фенове, както Реал направи вчера пред над 80 000 души на „Сантяго Бернабеу”

До 1982 г. играчите на европървенеца имали правото да носят купата по фен клубовете. Мерките за сигурност обаче се затегнали, след като трофеят бил откраднат.

През сезон 1981/1982 г. английският Астън Вила печели Купата на европейските шампиони. Бирмингамци побеждават на финала Байерн Мюнхен с 1:0. Тогава единствения гол отбелязва Питър Уит в 67-ата минута.

Любопитното е, че по пътя към финала баварците губят с 4:3 от българския ЦСКА в мач от груповата фаза на надпреварата. По онова време „армейците” носят старото си име – ЦСКА Септемврийско знаме.

Но да се върнем на Астън Вила. Тимът от Западен Мидлендс занася купата у дома. В един прекрасен ден обаче тя изчезва.

Левият бек на  Вила Колин Гибсън и капитанът Гордън Коуанс посещават кръчмата „Лисицата” в Тамуърт, малко градче в региона. Двамата са добре почерпени и решават, че ще се похвалят пред местните с трофея. Хората се радват на купата и се снимат с нея, а през това време двете звезди на Вила играят дартс. Гибсън и Коуанс се съсредоточават върху спора кой е по-добър и покрай мятането на стреличките забравят за трофея.... и той изчезва.

„Изтрезняхме бързо. Не вярвахме какво се бе случило. Спомням си, че се правехме, че нищо не е станало.”, разказва Гибсън.

До 2010 г. никой от играчите на Вила не знае какво се е случило с трофея преди да бъде върнат. А историята е наистина интересна...

Редовен посетител на кръчмата на име Ейдриън Рийд я отмъква, за да я покаже на приятелите си. Компанията се снима с трофея, пие бира от него, а за капак на всичко – го изпуска по стълбите, оставяйки малка вдлъбнатина по повърхността му. На сутринта веселяците посъветват Рийд да закара купата в най-близкото полицейско управление. Така тя се озовава в Шефилд.

„Помня, че едно новобранче дойде при мен и ми каза: „Някакъв човек твърди, че в багажника му е Купата на европейските шампиони.”.. Казах му да я донесе. След минути той наистина се появи с нея. 15-килограмов трофей, висок около метър, с винено-червени и сини лентички - цветовете на Астън Вила. Не можех да повярвам”, твърди дежурният тогава Мик Грийноу.

Шефът на полицейско управление Греъм Раг веднага звъни на колегите си в Западен Мидлендс, за да съобщи на какво се е натъкнал.

„Обадих им се, но ме уведомиха, че имат спешен случай и не могат да ми обърнат внимание... Опитах пак, като този път им казах, че знам какво имат предвид, купата е при нас. Настъпи мълчание, след което ме имформираха, че идват за нея.”, разкава Раг.

Но полицаите решават, че тази „златна” възможност не е за изпускане. Служителите на шефилдското управление до един са запалени футболни фенове. Разделят се на два отбора и си организират финал за купата на европейските шампиони.

Арена на сблъсъка е гаражът на управлението, а полицаите изиграват този така важен мач по... униформи.

През 1982 г. никой от тях не разполага с личен фотоапарат. Затова извикват човека, който прави снимки на местопрестъпленията. Всички се „щракват” с купата, а на фотосите е и Ейдриън Рийд – виновникът за всичко това. От благодарност полицаите не арестуват крадеца и заличават лицето му от снимките.

28 години никой не знае тайната на полицейското управление в Шефилд. През 2010 г. властите решават да го ремонтират и намират култовите фотоси.