на живо

Да почукаш на вратата на величието (ВИДЕО)

Любопитната история на Макс Лонсдейл

Годината е 2011-та. Третодивизионният английски "Макълсфийлд" освобождава куп играчи, сред които е младият и никому неизвестен Макс Лонсдейл. Реакцията му обаче е повече от нестандартна. Неприемащ отхвърлянето, той решава да отиде лично при един от най-великите мениджъри в историята на футбола - сър Алекс Фъргюсън, в търсене на експертно мнение.

Лонсдейл има причини да смята, че "Макълсфийлд" е под нивото му. По онова време клубът се намира във финансова криза и се бори за оцеляване в дивизията. Задържа предимно футболисти с мощна физика - защитници, дефанзивни халфове и нападатели. Така финият и техничен полузащитник Лонсдейл, избиран на два пъти за Играч на сезона при юношите, се оказва излишен.

Но той не чака нова възможност, а си създава такава. Прекарва две седмици в монтаж и събира кадри от всяко свое докосване в последните си четири мача с екипа на "Макълсфийлд".

"Манчестър Юнайтед" бил показал интерес към него преди години и талантът решил да прескочи всички скаути и треньори на "червените дяволи". Отправил се директно към дома на Алекс Фъргюсън.

"Живеех в Олдърли Едж, а сър Алекс в Уилмслоу, което е на две минути път. Мой приятел му беше съсед и знаеше точно къде живее Фъргюсън. Помислих си: "Защо да пращам DVD-то? По-добре да го занеса лично, за да се уверя, че ще го изгледа", разказва Макс.

"Не ми е в стила, но бях готов да го направя в името на моята мечта... Беше петък, жена му ме пусна да вляза, за да изчакам Фъргюсън. Оказа се, че той е отишъл на голф и ще се върне на следващия ден. "Ето ти телефонния му номер. Обади му се утре по обяд. Това каза съпругата му", продължава Лонсдейл.

"Дойде време за разговора, той вдигна и обясних, че съм се отбил. "Откъде, по дяволите, имаш номера ми?!" - отвърна слисаният сър Алекс. Малко се стреснах, но успях да обясня какъв е случаят и той се съгласи да се видим и да разгледа видеото. Три дни по-късно получих обаждане от "Манчестър Юнайтед". Бяха ме харесали и имах покана за пробен период.

"Мисля, че на Фъргюсън допадна смелостта ми. Той е доста респектиращ, но и приятен човек", споделя Лонсдейл.

Макс прекарва двуседмични проби в "Юнайтед", които клубът удължава и неусетно се превръщат в... месец и половина. Изиграва 5 мача за дублиращия отбор, част от който тогава са Пол Погба, Джеси Лингард и Рейвъл Морисън. Заявява, че последният имал най-голям потенциал, но му липсвал характер и правилна настройка.

Всичко сочи към постоянен договор за Лонсдейл. Очаква "червените дяволи" да се разделят с един измежду Мати Джеймс, Оливър Норууд и Дани Дринкуотър, което да освободи място. Това обаче така и не се случва...

"И все пак беше невероятно приключение. Обиколих цяла Англия, играх на много стадиони. Мислех, че съм близо до контракт с "Манчестър Юнайтед". Бях на 18 години и нямах готовност да заиграя за първия отбор, а клубът не можеше да си позволи да чака две години, докато се наложа при резервите. Насладих се на всяка секунда обаче. Карах "Фиеста" до тренировъчното игрище, а младите звезди идваха със скъпи "Рейндж Роувър"-и", разказва Лонсдейл.

Младокът впечатлява щаба на "Донкастър", където "Юнайтед" го праща, но получава тежка контузия още в началото на престоя си там. Извън терените за около година... Никога повече не е същият, а смяна на мениджъра в "Роувърс" слага край на надеждите му за титулярно място.

"Шон О"Дрискол бе уволнен, а не попадах в плановете на заместника му - Пол Диков. Глезенът ми не беше добре. Опитах да играя на аматьорско ниво, но постепенно започнах да се отдалечавам от футбола. "Ипсуич", после и "Бърнли" ме повикаха за проби. И двата пъти се контузих... Чувствах се изчерпан физически и психически", споделя смелият Макс.

Въпреки че футболната му мечта умира, Лонсдейл се преориентира към маркетинга и социалните медии. В момента работи като директор на социална агенция в Уилмслоу, Чешир.

Лонсдейл, вече на 26 години, все пак е успешен, макар и в друга сфера. А специалистите продължават да се чудят докъде щеше да стигне, ако не бяха контузиите. Поредният с такива проблеми, но единственият млад талант, осмелил се да почука на вратата на сър Алекс.