на живо

Да подадеш ръка на паднал съперник (ВИДЕО)

Атлет спечели бронз вместо сребро, но покори публиката

В спорта славата обикновено е за победителите. Един лекоатлет обаче спечели, въпреки че остана трети в бягането на 1500 м с препятствия на шампионата на Каталуния при под 16-годишните.

Нил Гарсия бе втори преди последното препятствие, не успя да го преодолее и падна. Третият Хамза Зеруал се справи доста по-добре, но не се поколеба да се върне, да подаде ръка на своя съперник и да му помогне да завърши състезанието.

Нещо повече - Зеруал не се възползва от нещастието на Гарсия, а го остави да пресече преди него финалната линия. Така Хамза се окичи с бронз вместо сребро.

"Казах си, че заслужава да завърши втори. Той не искаше и дори се наложи да го побутна. В спорта не са важни единствено успехите, трябва да можеш да губиш", сподели Зеруал.

"Щях да направя същото. В крайна сметка е нужна солидарност. Не е приятно да печелиш, но да имаш лош имидж. И аз бих подал ръка на паднал съперник. Оценявам жеста на Хамза", коментира Гарсия.

Спортсменската постъпка превърна Зеруал в хит в социалните мрежи - кадрите от последните метри на надпреварата събраха хиляди харесвания, споделяния и положителни коментари. Всички са единодушни - шампионът може и да е друг, но големият победител е Зеруал!