на живо

Да покориш бурята "Киара" (ВИДЕО)

Бреговата охрана спаси живота на сърфист в Източен Съсекс

Reuters

Проливен дъжд и вятър с над 120 км/ч - бурята "Киара" продължава да вилнее в Северна Европа и да внася хаос в самолетния трафик.

Въпреки това уиндсърфистите гледат на нея като на страхотна възможност да практикуват любимия си спорт. Пренебрегвайки предупреждението на властите да не влизат във водата и да не стоят на открити места, група ентусиасти решиха да се възползват от бурния вятър в ледените води до плажа Мъдифорд в Дорсет, Англия.

Не навсякъде обаче нещата изглеждаха толкова забавни. В неделя бреговата охрана на Великобритания трябваше да използва хеликоптер, за да спаси живота на друг сърфист в близост до град Хейстингс, Източен Съсекс.

Снимка: Reuters

Сафрън Петерсън влязъл във водата, но загубил борда си. Сам се обадил на спасителите с думите, че "течението го засмуква навътре". След продължило над два часа рисковано издирване в бурното море Бреговата охрана го открила на близо 10 километра от мястото, където влязъл да кара.  

"Патрулен катер забеляза сърфист, загубил борда си. Спасителите използваха хеликоптер и лодки, за да го търсят", се казва в официалното съобщение на Бреговата охрана.

Бурята "Киара" връхлетя върху северните части на Европа. Заради лошите атмосферни условия бяха анулирани над 200 полета от и за международното летище "Схипхол" в Амстердам.

Мюнхен също е засегнат. Отменени са полети и в Дюселдорф и Кьолн. 

В Чехия хиляди жители останаха без ток, след като вятърът достигна пориви от 180 км/ч.