на живо

Да сбъднеш футболната си мечта на 49 и под смъртни заплахи (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Туркинята Азизе Аи гони топката тайно цял живот, а сега дебютира за "Диарбекирспор"

49 години е възраст, на която почти всички спортисти разказват с носталгия за своите подвизи. За една туркиня обаче това е едва началото на футболната й кариера.

Наскоро Азизе Аи бе картотекирана в състава на "Диарбекирспор", който играе в третото ниво на местния женски шампионат. Миналата събота тя записа и своя официален дебют - при победата с 2:0 над "Анадола". Представи се страхотно и обра овациите на публиката.

Тези 90 минути са сбъднатата мечта на Азизе. Тя гони топката от 6-годишна въпреки яростното неодобрение на своето семейство. Принудена е да играе тайно. Забраняват й дори да носи любимата си футболна фланелка вкъщи.

Един ден тя си стяга багажа и съобщава на близките си, че напуска дома и ще се присъедини към отбора. Те я заплашват с...убийство. "Добре, но искам да ме погребете под ъгловото флагче", гласи смразяващият й отговор.

Тогава никой не приема сериозно футболното й увлечение. А днес всички са безмълвни.

Аи е заклета фенка на "Фенербахче". "Когато срещнах за първи път съпруга ми, той ми каза, че също симпатизира на "фенерите". След сватбата обаче разбрах, че ме е излъгал и всъщност е привърженик на "Галатасарай". Това много ме разстрои. Все пак бракът ни продължава вече 8 години и той винаги ме е подкрепял. Израснах като момче. Футболът винаги е бил много важен в моя живот и "Диарбекирспор" сбъдна мечтата ми."

Първото й излизане на терена за истински мач е нещо неописуемо за Азизе. "Бях страшно щастлива и развълнувана. Чувствам се като на 17. Надявам се един ден да срещна президента на "Фенербахче" Азиз Илдиръм."