на живо

Да те скрият от допинг проверка (ВИДЕО)

Шокиращи твърдения от президента на федерацията по плувни спортове

Да те скрият от допинг проверка (ВИДЕО)

Скандални разкрития във връзка с разследването на bTV за допинга в плуването. Днес се проведе среща между тримата уличени в употреба на забранени вещества плувци - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, техните родители и ръководството на федерацията, треньорския и медицинския щаб.

От свои източници bTV се сдоби със запис на срещата. На нея президентът на централата Георги Аврамчев убеждава спортистите, че ако е знаел, че има опасност да дадат положителни проби, е щял да ги скрие от допинг проверката.

"Ти мислиш ли, че ако ние сме давали - имам предвид допинг, нещо - ще ви пуснеме на проби? Че тогава можем да ви скрием! Говорим си неща едно към едно. Така ли е? Ти поне си вътре в отбора и знаеш.", казва Аврамчев в записа на срещата.

bTV даде думата на Георги Аврамчев да разясни какво има предвид: "Това, което е записано, може да е моят глас, може и да не е. Не знам къде е записан."

"Не съм казвал такива неща и не мога да го скрия. Както виждате, не съм го скрил, защото се е явил на допинг проба. Не аз определям кой да се явява на допинг проба.", добави Аврамчев.

Член 6, точка 9 от Наредбата за антидопинговата дейност гласи, че нарушение на правилата е: "Съдействие, подстрекаване, подпомагане, подбуждане, прикриване и всеки друг вид умишлено съучастие или опит за съучастие от спортист и друго лице.

Снимка: bTV

"По наредба федерацията не знае кога ще се проведе тестването и кои състезатели ще бъдат тествани. Има лишаване от права, ако дадено длъжностно лице от федерацията е участвало в такова прикриване на състезател, има наказание за съответното длъжностно лице. И то отговорността е лична. Юридическото лице, министърът на спорта може да отнеме лиценза на федерацията.", коментира пред bTV д-р Виолета Заркова - изпълнителен директор на Антидопинговия център.

Утре федерацията по плуване се очаква да даде пресконференция в 11 ч., която може да гледате на живо във фейсбук страницата ни bTV Спорт.