на живо

Дафовска: Няма отмяна на наказанието. Няма да предприемем следващи стъпки

"Ще разговарям с президента на Международната федерация, за да го попитам може ли да намали глобата", заяви

Дафовска: Няма отмяна на наказанието. Няма да предприемем следващи стъпки

Въпреки обжалването, наказанието на Българската федерация по биатлон остава в сила. Това обяви президентът на организацията и олимпийска шампионска от Нагано 1998 г. Екатерина Дафовска. 

Пред bTV тя разясни, че от родната централа няма да предприемат допълнителни стъпки, включващи наемането на адвокати, а лично тя ще проведе разговор с президента на Международната федерация Оле Далин, за да опита да редуцира поне паричната глоба в размер на 5000 евро.

Снимка: Facebook

Родните биатлонисти бяха санкционирани заради нарушение на мерките за ограничение на разпространението на коронавирус. В началото на декември стана ясно, че треньорът Александър Касперович е влязъл в нерегламентиран "близък контакт" с поставените под карантина във Финландия преди стартовете за Световната купа в Контиолахти. Специалистът получи забрана да присъства на състезанията до края на януари 2021 г.

"Имаме отговор от Международната федерация и за съжаление няма отмяна. Описано е, че всички треньори и спортисти сами са се съгласили с правилата за COVID-19, подписали са декларация и точно заради това нещо нямат право на обжалване. Има разбира се следваща стъпка с адвокати, но не възнамеряваме да правим такава", заяви Дафовска.

"Треньорът няма право да присъства до края на януари, но имаме други двама треньори, които ще се справят. За паричната глоба имам още един шанс - да разговарям лично с президента на Международната федерация, така че ще го попитам дали може да се намали паричната глоба", добави тя.

Снимка: БФБиатлон

Дафовска добави, че състезателите са подлагани на тестове на всеки 4 дни и подхождат сериозно към заплахата от коронавирус. Следващите стартове от Световната купа за българските биатлонисти ще са между 4 и 10 януари в Оберхоф.

"Има много отбори, които не участваха в първите състезания. Все пак сме предолимпийска година и трябва да се печелят квоти за олимпийските игри. Удължиха квалификациите до следващия сезон. Целите ни са максимален брой квоти тази година и при мъжете, и при жените", добави Дафовска.

Снимка: Lap.bg

Днес (3 януари) олимпийската ни шампионка се включи в инициативата "Първи стъпки в ски бягането" и разкри пред аматьори тънкостите на нейния спорт.