на живо

Дълговете на "Левски" намаляха с 3 млн. лева. Русев опрости сумата

"Сините" дължаха пари на компанията на бизнесмена

bTV

Дълговете на футболния клуб "Левски" са намалели с над 3 млн. лева. От стадион "Георги Аспарухов" съобщиха на официалния сайт на тима, че преди дни са подписали споразумение с телекомуникационна компания у нас, собственост на бившия финансов благодетел на "сините" Спас Русев.

За този акт на бизнесмена се заговори през юни 2020 г., дни след като Наско Сираков стана мажоритарен собственик на акциите на "Левски". Тогава беше обявено, че Русев ще опрости дълг в размер на 1,4 млн. евро и лихвите към него.

"Левскари,

Бихме искали да Ви информираме, че на 11.12.2020 г. бе подписано споразумение с VIVACOM, с което бяха уредени финансовите взаимоотношения между двете страни, свързани със задължението на „ПФК Левски“ към компанията.

С активното съдействие на г-н Спас Русев и съгласно условията на договора клубът може да се похвали с отпадане на дълг от над 3 млн. лв.

Ръководството на Левски благодари на г-н Русев и изразява надежда, че партньорските отношения с VIVACOM ще продължат още дълго и ще се развият, за да бъдат още по-успешни и за двете страни", пишат днес от клуба.

Снимка: БГНЕС

Спас Русев бе собственик на "Левски" от 2016 до 2019 г., а през март миналата година окончателно се раздели с клуба, когато контролният пакет акции премина у дясната ръка на Васил Божков - Георги Попов. Именно фирма за лотарийни игри на бизнесмена с няколко повдигнати обвинения от българската прокуратура беше основен спонсор на клуба.

След оттеглянето му заради промените в Закона за хазарта при "сините" настъпи финансова криза и в момента клубът се издържа от дарения на фенове и продажба на билети и абонаментни карти.

Снимка: Lap.bg

През юни, когато Сираков стана основен собственик на "Левски", той обяви, че дълговете на тима са в размер на 24 млн. лева. Сред тях са и дължими суми към Националната агенция по приходите. Това състояние на тима и липсата на основен спонсор до момента поставят под въпрос получаването на лиценз за участие в Първа лига и европейските клубни турнири през сезон 2021/2022.