на живо

Дамите на "Олимпик" Лион продължават с рекордите в Шампионската лига

За седми път тимът триумфира в най-престижния европейски клубен турнир

Reuters

Футболните фенове във Франция имат своята малка утеха! След като при мъжете "Пари Сен Жермен" не успя да се пребори за титлата от Шампионската лига и изгуби от "Байерн" Мюнхен във финала, страната все пак има своя първенец в най-силния европейски клубен турнир. 

"Олимпик" Лион е новият-стар победител при дамите!

Снимка: Reuters

За седми път момичетата на френския гранд триумфираха, като подобриха собствения си рекорд. "Олимпик" Лион за пета поредна година печели финалния мач, като този път тимът се наложи над германския "Волфсбург" с 3:1. Срещата се игра на стадиона в испанския град Сан Себастиан, където турнирът беше преместен от фазата на четвъртфиналите по примера на надпреварата при мъжете. Зрители не бяха допускани по трибуните като предпазна мярка срещу коронавируса.

Трите гола за "Олимпик" Лион вкараха Южени льо Сомер, Саки Кумагай и Сара Бьорк Гунарсдотир. Александра Поп от "Волфсбург" също се разписа във финала.

Снимка: Reuters

В последните 5 години френският тим е абсолютен хегемон при дамите. "Лион" има още две титли от Шампионската лига в историята си - през 2011 и 2012 г. На второ място в класирането по спечелени купи от най-силния европейски клубен турнир са германките от "Франкфурт".

Освен красив трофей, дамите от "Олимпик" Лион ще получат и парична премия от 250 000 евро. За сравнение победителят в мъжката Шампионска лига си гарантира 19 млн. евро.

Снимка: Reuters