на живо

Данъци и самолет едва не спряха Хамилтън да стане рицар

Остава да бъде решено дали той ще получи званието в края на тази година или когато приключи кариерата му

Instagram

Целият свят очакваше Люис Хамилтън да изравни рекорда на Михаел Шумахер и за седми път да стане световен шампион във Формула 1. Той го направи! Сега никой не се съмнява, че британецът ще получи рицарско звание - най-високата чест, оказвана от правителството и кралското семейство на Великобритания.

Хамилтън със сигурност заслужава да бъде поздравен от кралица Елизабет Втора за своята феноменална кариера в болида, но две неща може да му костват званието. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Lewis Hamilton (@lewishamilton)

Пилотът всъщност не живее във Великобритания. Адресните му регистрации са две - в Монако и във Швейцария. Това означава, че плаща там значителна част от данъците си. Княжеството е считано за "данъчен рай", тъй като доходите на живеещите там не се облагат от 1869 г. Предвид, че британецът печели около 40 млн. паунда на година, мястото изглежда подходящо за него.

Освен това преди време името на Хамилтън се появи в така наречените "Панамски документи", които станаха обществено достояние през 2017 г. От тях стана ясно, че пилотът на "Мерцедес" си и купил частен самолет за над 16,5 млн. паунда чрез офшорна компания на Остров Ман. Така той си е спестил 3 млн. паунда данъци. 

Снимка: Instagram

Самият Хамилтън тогава заяви, че просто е следвал съвети на компанията, с която е сключил сделката и по никакъв начин действията му не са целели да ощетят британския бюджет.

Явно правителството е приело това обяснение, тъй като Хамилтън е в списъка на предложените за рицарско звание. Остава той да бъде разгледан, а одобрените да бъдат удостоени с честта около Нова година. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Lewis Hamilton (@lewishamilton)

Пред британския пилот стоят две възможности - да стане рицар сега, след като спечели седмата си титла, или след края на кариерата си. 

Хамилтън все още не е обявил кога ще престане да се впуска в атрактивните състезания от Формула 1. Той намекна, че това може да стане и в края на 2020 г., въпреки че има шанс да застане еднолично на върха, ако добави още една титла към актива си. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Lewis Hamilton (@lewishamilton)

"Мисля за честта да получа рицарско звание и се сещам за моя дядо, който е служил в армията и е бил на война. Капитан Том Мур чакаше 100 години за тази голяма чест. Има и хиляди лекари и медицински сестри, които спасяват човешки животи в това трудно време. Аз не съм спасил никого, а това е една огромна чест", заяви Хамилтън, който през 2008 г. беше удостоен с Ордена на британската империя. 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Lewis Hamilton (@lewishamilton)