на живо

Даниел Стрезов за дарението от Пеевски: Топката е в полето на ръководството

"Важно е, че се обединихме около Наско Сираков", заяви председателят на Тръст "Синя България"

Даниел Стрезов за дарението от Пеевски: Топката е в полето на ръководството

Председателят на Тръст "Синя България" - организацията на феновете на "Левски", която е собственик на 10% от клуба, Даниел Стрезов, заяви още веднъж неодобрението към приемането на дарението на Делян Пеевски от страна на ръководството на клуба.

Депутатът от ДПС предостави на "сините", които са в тежко финансово състояние, 500 000 лв. Днес (20 май) темата беше обсъдена от Управителния съвет на клуба, като беше решено парите да се използва, за да може "Левски" да продължи да функционира.

"Нашето становище не бих казал, че е променено. От тук нататък топката е в полето на ръководството. Нека разполага с тези средства, както намери за добре. В крайна сметка важното е, че в последните три дни големите организации, а и сред общността, се изрази недвусмислена подкрепа към Наско Сираков като лице, което да се яви в ролята на обединител на битката, на която водим. Това е фокусът", заяви Даниел Стрезов пред bTV и допълни:

"Това дарение вече е свършен факт. Не смятам, че трябва да го коментираме повече. Има по-важни неща, които предстоят и Общото събрание е едно от тях. Всяка организация и всеки човек има право на демократично изразяване на мнението си и ние, за добро или за лошо, вчера се възползвахме от това право"

Снимка: Lap.bg

Наско Сираков изрази готовност да придобие акциите на клуба, които в момента се намират на стадион "Георги Аспарухов". Те бяха джиросани на министър-председателя Бойко Борисов от фактическия им собственик Георги Попов, който е приближен до бизнесмена и финансов благодетел на "Левски" до началото на 2020 г. - Васил Божков. Премиерът отказа да ги приеме, а бизнесменът, който е в Дубай и има 11 повдигнати обвинения от българската прокуратура, предложи да бъде организирана своеобразна анкета за следващия им собственик на страницата му във "Фейсбук".

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. От днес (20 май) клубът дължи заплати за 3 месеца на футболистите, а те могат да разтрогнат договорите си по всяко време. За сега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.