на живо

Държавата със "спешен план" за ваксинация на родните олимпийци

До момента България има общо 14 квоти за Токио 2021

Държавата подготвя "спешен план" за ваксинация срещу COVID-19 на българските спортисти и треньори, които ще участват на олимпийските игри в Токио.

Това съобщи в социалната мрежа "Фейсбук" министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща със спортния министър Красен Кралев.

"Решихме, в спешен порядък, да създадем план за ваксинация на спортистите, които ще прославят България на Олимпиадата в Токио. Състезателите и техните треньори трябва и ще бъдат защитени от заплахата COVID-19... Веднъж вече провеждането на олимпийските игри беше отложено - нещо, което не се е случвало дори по време на война. Сегашната криза обаче е по-особена. С общи усилия ще я преодолеем. Спортът, образованието и здравето са главните приоритети, които стоят пред нас! Ваксината ще бъде щитът на нашите спортисти. Стискам палци на всички атлети! Нека ни накарат да плачем от щастие, докато слушаме българския химн да звучи в Токио!", написа здравният министър.

До момента страната ни има 14 квоти за олимпийските игри в Токио - 13 индивидуални и една отборна. Участие си осигуриха Мария Гроздева, Антоанета Бонева и Мирослава Минчева в стрелбата, Антъни Иванов, Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов в плуването, Ивет Лалова и Мирела Демирева в леката атлетика, Ивайло Иванов в джудото, Боряна Калейн и Катрин Тасева, както и ансамбълът в художествената гимнастика, Тайбе Юсеин в борбата и Дейвид Хъдълстон в спортната гимнастика.