на живо

Давид Вия спира с футбола (ВИДЕО)

Европейският и световен шампион с Испания прекратява състезателната си кариера в края на сезона в Япония

Давид Вия спира с футбола (ВИДЕО)

Легендарният испански нападател Давид Вия спира с футбола през декември. 37-годишният нападател на японския "Висел Кобе" ще довърши сезона със своя клуб, преди да се насочи към други занимания.

Вия е голмайстор на испанския национален отбор с 59 гола в 98 мача. С "Ла Фурия" той спечели европейското първенство през 2008 г. и става световен шампион през 2010 г.

Снимка: Getty Images

"Мислех за това дълго време и стигнах до решението след разговори със семейството си и близките. Исках да се откажа от футбола преди той да се откаже от мен. След 19 години в професионалния футбол, реших да се откажа след края на настоящия сезон. Благодаря на всички отбори, треньори и съотборници, които ми позволиха да се наслаждавам на мечтана кариера. Благодаря на семейството ми, което винаги ме подкрепяше", заяви Вия.

Снимка: Getty Images

На клубно ниво той носи екипите на "Спортинг" Хихон, "Сарагоса", "Валенсия", "Барселона", "Атлетико" Мадрид, "Ню Йорк Сити", "Мелбърн Сити" и "Висел Кобе".

Той е спечелил всички домашни трофеи в Испания, а освен това Шампионската лига, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство.

Снимка: Getty Images

"Последната ми цел, която ще е черешката на тортата, е да спечеля Купата на Императора с "Кобе" на 1 януари. От там нататък ще продължа да се наслаждавам на други футболни проекти, които ще развивам заедно с DV7 group", допълни легендата.

Първото му пътешествие като ръководител ще го отведе в САЩ, където той ще прави отбор във второто ниво на американския футбол в Ню Йорк. Отборът ще се казва "Куинсбъро ФК".

Снимка: Getty Images

Церемонията по неговото оттегляне ще се състои на 7 декември, когато е последният двубой от първенството на Япония.

Във "Висел Кобе" Вия играе с бившите си съотборници в "Барселона" Андрес Иниеста и Томас Вермален, както и с Лукас Подолски.