на живо

Де Лихт подписва с "Ювентус" в сряда

Край на сагата

Сагата с капитана на "Аякс" Матайс де Лихт е към своя край. Очаква се днес 19-годишният защитник да лети за Торино, за да финализира трансфера си в италианския шампион "Ювентус". В сряда той трябва да премине медицински прегледи, след което да подпише договор с "бианконерите". "Бяло-черните" ще платят за него 75 млн. евро. Той ще получава годишна заплата в размер на 12 милиона евро без бонусите.

Името на Де Лихт бе свързвано с трансфер в "Манчестър Юнайтед", "Барселона" и "Пари Сен Жермен", но в крайна сметка той е избрал "Юве".

След финала на турнира Лига на нациите през юни защитникът разкри, че лично Кристиано Роналдо го е поканил да облече фланелката на "бианконерите".

Де Лихт ще бъде втори млад централен защитник, който торинци купуват това лято, след като по-рано те привлякоха 21-годишния турски национал Мерих Демирал. 

За три сезона в мъжкия отбор на "Аякс", 19-годишният бранител спечели Ередивизи и Купата на Холандия, и игра на финала в Лига Европа през 2017 г.

Де Лихт отбеляза 8 гола в 77 мача за гранда от Амстердам, към чиято школа се присъединява на 9-годишна възраст. През март 2018 г. Матайс де Лихт стана най-младият капитан в историята на клуба.

През изминалия сезон той помогна на "Аякс" да стигне до полуфиналите в Шампионската лига. Паметен е голът му в реванша с "Ювентус" на четвъртфиналите, който класира холандците напред в Турнира на богатите.

Де Лихт дебютира за националния отбор на Холандия през март 2017 г., въпреки че преди това имаше само два официални мача с екипа на "Аякс".