на живо

Дебют на VAR в помощ на българското съдийство

Представят системата на ЦСКА - "Арда"

Lap.bg

Ден за историята в българския футбол. Най-после системата за видеоповторенията (VAR) официално ще бъде въведена в мачовете от първенството, а големият дебют ще бъде на срещата от първия кръг на плейофите между ЦСКА и "Арда". Двубоят на "Българска армия" е от първата шестица, a първият съдия, получил наряд за работа със системата, е Ивайло Стоянов.

"Червените" завършиха редовния сезон на трето място, а тимът от Кърджали - на четвърто.

През последните няколко седмици родните съдии се обучаваха за използването на VAR. БФС обяви, че е сключил договор за 1.7 млн. евро до 2025 г. за системата, като твърденията са, че сумата ще бъде поета от ФИФА и УЕФА.

През този сезон имаше огромно недоволство срещу съдийството, но въвеждането на VAR не е гаранция, че декларациите от клубовете ще спрат.

Снимка: Reuters

Системата VAR влезе в употреба в големите първенства преди 3 години. Четири буса ще оперират на територията на България и ще бъдат на всеки стадион в плейофите за първата шестица на Първа лига.

Тази седмица може да се окаже емблематична за родния футбол не само заради въвеждането на VAR, но и поради очакваната десета поредна титла на "Лудогорец". Една победа дели "орлите" от това да станат първият отбор с подобно постижение в историята ни.

"Локомотив" Пловдив и ЦСКА продължават битката за второто място. "Черно-белите" трябваше да приемат ЦСКА 1848 във вторник, но столичани обявиха, че имат голям брой заразени с коронавирус. Това наложи отлагането на няколко мача на ЦСКА 1948.

Снимка: Lap.bg

Борещите се за оцеляване са тимовете на "Славия", "Ботев" Враца, "Етър" и "Монтана", които са събрани в две точки разлика.

БФС смята да промени в движение настоящия формат на първенството, а куриозното е, че все още не се знае дали ще има изпадащи или не.