на живо

Дебютант завоюва сребро на световното по борба

Кирил Милов отстъпи в схватката за титлата в кат. до 97 кг

bul-wrestling.org

21-годишният Кирил Милов спечели сребърен медал на световното първенство по борба в Будапеща. В кат. до 97 кг на класическия стил, дебютантът при мъжете загуби финала с 2:7 точки от руснака Муса Евлоев.

Милов спечели първата точка заради пасивност на съперника и получи възможност да атакува от партер, но въпреки че българинът показа завидно разнообразие с атака от клинч и след това фронтално, руснакът се измъкна. Борбата продължи с двойна хватка и реферът не отсъди точки за никого, а секунди по-късно Евлоев избута Милов от тепиха и го събори на земята за 1:2.

Руснакът започна агресивно втората част и получи бързо точка и партер, при който вдигна Милов странично и направи красиво хвърляне за четири точки. Това даде пълен контрол над схватката за Евлоев и той спечели световната титла от втория опит.

Миналата година Евлоев загуби финала срещу легендата Артур Алексанян.

Милов попадна в последния момент сред титулярите в националния отбор, след като Николай Байряков получи контузия.

Сребърният медал е най-големият успех за мъжката ни борба след 2013 г., когато Иво Ангелов стана световен шампион в кат. до 60 кг. Любопитното е, че и тогава шампионатът на планетата се провежда в Будапеща.

Кирил Милов беше последният български участник на световното първенство. Така активът на България от шампионата в унгарската столица е общо 4 медала - злато на Тайбе Юсеин, сребро за Биляна Дудова и Кирил Милов и бронз на натурализирания арменец Айк Мнацканян.