на живо

Ден за отговори в "Левски"

Наско Сираков ще разкрие плановете си за управление на клуба

Lap.bg

Новият собственик на мажоритарния пакет акции на футболния "Левски" (86,6% от клуба) Наско Сираков ще говори за първи път пред медиите, след като ценните книжа му бяха предоставени от предишния собственик Георги Попов.

Пресконференцията на голмайстор номер 1 в историята на клуба се очаква да започне в 11:00 ч. във ВИП залата на сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". Може да я гледате на живо на страницата bTV Спорт във "Фейсбук", както и на сайта btvnovinite.bg.

На събитието ще присъства и изпълнителният директор на "сините" Павел Колев. 

Очаква се Сираков да разкрие с какъв екип ще работи начело на "Левски" и как ще извади тима от тежката финансова криза. 

Снимка: Lap.bg

Тя настъпи след промените в Закона за хазарта през януари 2020 г. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена Васил Божков, който има няколко обвинения от българската прокуратура и се намира в Дубай. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. През май месец ръководството на "сините" взе решение да приеме 500 000 лв. от депутата на ДПС Делян Пеевски, въпреки че този акт предизвика разделение сред привържениците.

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от министър-председателя Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

Снимка: Ладислав Цветков

Междувременно бившият собственик на клуба - Спас Русев, реши да погаси с лични средства 3 млн. лева от дълговете на "сините".

Мажоритарният пакет с акции на "Левски" попадна в ръцете на Наско Сираков, след като му беше джиросан от формалния бивш собственик - Георги Попов, който е приближен до Васил Божков, също има няколко повдигнати обвинения от българската прокуратура и се намира в Дубай.

Първоначално ценните книжа бяха джиросани от Попов на Бойко Борисов и занесени пред сградата на Министерски съвет от журналиста Сашо Диков. От своя страна премиерът отказа да ги приеме и те бяха върнати отново в Дубай. 

От там Божков организира анкета във "Фейсбук" за нов собственик на "сините", спечелена от Сираков, който изпревари депутата от ДПС Делян Пеевски, сръбския наркобос Сретен Йосич и Борисов.

Самият Сираков изрази готовност да стане новият притежател на акциите в предаването "120 минути", а след като ги получи поиска седмица време, в което да се запознае със ситуацията преди да даде днешната пресконференция.

Снимка: Lap.bg

За последно той заемаше ръководна позиция на стадион "Георги Аспарухов" преди 7 години. Тогава Сираков си тръгна със скандал, след като феновете не одобриха назначението на Ивайло Петев за треньор, нахлуха на пресконференция и съблякоха тениската му. "Тръгвам си от "Герена" и повече кракът ми няма да стъпи тук" - заяви тогава настоящият мажоритарен акционер в "Левски".