на живо

Денят, в който 12-годишният Ориги става жертва на расизъм (ВИДЕО)

Баща на дете от съперников отбор се нахвърля вербално върху младия Дивок

Getty Images

Един от любимците на "Ливърпул" - Дивок Ориги, разкри неприятна случка от детството си, която го е белязала за цял живот. Белгиецът се е сблъскал с грозното лице на расизма още на 12-годишна възраст, когато баща на дете от съперник отбор му крещял "нечовешки неща".

В интервю за Bleacher Report Ориги сподели, че все още си спомня всеки детайл от злополучния ден сякаш е било вчера. 5-минутният разказ на нападателя е представен визуално с помощта на анимиран клип, който показва какво точно се е случило.

 
 
 
View this post on Instagram

"I remember my dad wishing he could be there to protect me.”

A post shared by Bleacher Report Football (@brfootball) on

Връщайки лентата назад, 25-годишният играч на мърсисайдци говори за мач, за който с "Генк" пътуват до Варегем. Традиционно тежка среща с местния тим. В разгара на двубоя гостите водят с четири гола, а при атака на Ориги по дясното крило започват да се чуват обидни крясъци от страничната линия, където се намират родителите на децата от домакинския тим.

"Той стоеше там. По-възрастен мъж, кавказки тип, със сива коса. Крещеше ми, обиждайки ме на расистка основа. Наричаше ме с всякакви имена.", започва разказа си шампионът на Англия.

"Спомням си как го гледах, а колкото повече го гледах, толкова по-агресивен ставаше той. Каза, че съм по-възрастен заради цвета на кожата ми, защото бях по-висок. Малко е болезнено да изрека това, което ми каза. Толкова дълбоко ме засегна."

Снимка: Reuters

Ориги обясни, че мъжът продължил да го нарича с грозни имена пред останалите деца, техните семейства и треньорските щабове.

"Буквално ме сравняваше с неща, които не са човешки. Нито съм го гледал лошо, нито съм казал нещо грешно. Опитах се да продължа мача, но не можех... и се разревах. За първи път започнах да плача пред много хора."

Ориги добавя, че след срещата се е зачудил какво може да накара един човек да го атакува по такъв груб начин само защото е изиграл добър мач. Когато се прибира у дома, Дивок разказва всичко на баща си, защото се чувства "засрамен и уязвим".

"Спомням си, че попитах баща ми: "Защо, защо той направи това? Защо някой би направил подобно нещо?"

"Единственото, което баща ми можеше да направи е да покаже съчувствие. Съжаляваше, че не е бил на мача, за да ме защити".

Снимка: Reuters

"Той каза, че има неща, които може би няма да успея да разбера и трябва да се фокусирам повече върху себе си и да не забравям откъде идвам, защото има хора, които не са щастливи или не искат да празнуват факта, че имат различен цвят на кожата", добавя той.

Попитан какво би казал на младия Дивок Ориги, нападателят на "Ливърпул" е категоричен: "Моето съобщение до 12-годишния Дивок би било: "Продължи да блестиш със собствената си светлина. Хората ще се опитват да я засенчат, затова не трябва да губиш кураж".