на живо

Денят, в който една "синя" мечта се сбъдна

Довечера 74-годишен фен на "Левски" за пръв път ще стъпи на "Герена"

Facebook

"Левски" не е най-богатият клуб в Европа. Не е и най-титулуваният, най-успешният, нито най-разпознаваемият. Не е дал на Европа най-големите играчи. Много неща "Левски" не е... Но "Левски" е клуб, емблема и традиция с огромни букви."

Така започва един статус от фен страница на "сините" във "Фейсбук".

Публикацията идва ден след като сръбският страж Боян Йоргачевич сложи край на кариерата си с думите: "Ако бях отишъл в друг отбор, нямаше да има емоция. Имам 4 деца, ще се посветя на тях. Искам да научи сина си, че съм играл за един много голям отбор и че на Балканите има нещо свято, то се намира в България. От Охрид до Черно море има нещо, което се пренася от поколение на поколение, от дядо на баща, от баща на син, това е "Левски". Утре ще го кажа и на стадиона. Нека моите деца знаят за какъв голям отбор съм играл и къде си оставих сърцето".

Фокусът на този материал обаче е друг. Да се върнем на публикацията, която цитирахме. Тя продължава с историята за 74-годишният дядо Дафин от силистренското село Професор Иширково. Разказва я нашият колега от БНР Калин Дацов.

"Запознахме се тази сутрин. Верен слушател на програма "Хоризонт". Една нощ ми се обади в радиото с голяма молба - да му купя билет за мача Левски-Лудогорец. Днес той ще стъпи за пръв път на стадион "Георги Аспарухов". След близо 12 часа с нощния влак от Силистра, дочаках го на Централна гара с билет за мача. В Деня на Съединението за пореден път повярвах в магията на спорта.", пише Дацов във Фейсбук.

Хиляди привърженици на "Левски" пресподелиха историята. Активността в социалните мрежи може да се сравни с тази пред касите на стадион "Георги Аспарухов". Очаква се тазвечершното дерби с "Лудогорец" да бъде най-посетеният мач от началото на сезона в родната Първа лига.

Там, сред може би 15-те хиляди на "Герена", ще бъде и дядо Дафин.

Тагове: