на живо

Денят за ЦСКА: Нов собственик или ново име?

Днес ще се състои Общото събрание на "червените"

cska.bg

Ще има ли нов мажоритарен собственик футболният ЦСКА? Ще бъде ли сменено името на отбора? 

Тези въпроси очакват отговор на Общото събрание на клуба, което ще се проведе днес (20 февруари). 

Последните дни за "червените" бяха турбулентни. В края на миналата седмица клубът преотстъпи своя нападател Али Соу на руския "Ростов". Това предизвика гнева на привържениците от фракцията "Офендърс". В остра декларация в социалните мрежи те обвиниха един от собствениците - Гриша Ганчев, че цели единствено да печели пари от трансфери, а не да развива отбора. 

Последва светкавична реакция от бизнесмена, който държи 40% от собствеността на клуба, както и от Юлиан Инджов (двамата притежават 76,2% от акциите). Двамата заявиха, че прекратяват дейността си в ЦСКА и ще предоставят ценните книжа на желаещите нови собственици, без да търсят печалба.

Снимка: Lap.bg

По закон Ганчев и Инджов първо трябва да предложат акциите на другия собственик - легендата на ЦСКА Христо Стоичков, който е притежател на 20% от акциите. След него са дребни акционери, които притежават 4% от клуба. Камата все още не е коментирал дали възнамерява да се възползва от евентуална оферта.

Вместо Ганчев и Инджов, ситуацията разясни изпълнителният директор на "червените" Пламен Марков. Той заяви, че двамата бизнесмени са категорични в решението си. Също така каза, че клубът е финансово осигурен до края на сезона в Първа лига, а собствениците ще изчистят задълженията в рамките на 10 дни.

Снимка: Ладислав Цветков

"Аз имах разговор с нашите собственици, които са категорични в намеренията си да приключат с финансовите си ангажименти с днешна дата и към този час. Гриша Ганчев е категоричен в решението си, независимо от разговора, който проведох с него. Той смята, че при тази ситуация е в невъзможност да продължи издръжката на футболния клуб.", бяха думите на Марков.

Решението на Ганчев предизвика реакция у феновете от Сектор "Г", които го призоваха да не се оттегля. С подобна декларация излязоха и легенди на "червения" клуб, както и деца от школата. От "Офендърс" обаче заявиха, че стоят зад думите си.

Днес (20 февруари) ще се състои Общо събрание на акционерите в клуба. То е свикано преди последните трусове - на 19 януари. В дневния му ред не присъства точка за смяна на собствеността. Според "Труд" на срещата ще бъде разискван избор на одитор за 2021 г. 

В точка "Разни" обаче ще се гласува смяна на името на отбора. 

Снимка: Lap.bg

През лятото на 2016 г., след фалита на "ПФК ЦСКА" АД, Гриша Ганчев създаде "ЦСКА-София" с участието на "Литекс" и "Чавдар" Етрополе. Клубът получи право да се състезава в новосформираната Първа лига.

През 2017 г. отборът на Ганчев спечели търга за емблемата и останалите активи на фалиралия "ПФК ЦСКА" АД. Победител в процедурата, която се проведе в Кърджали, бе фирмата "Ред Енимълс" с представител Иван Велчев-Кюстендилеца. Компанията, приближена до самия клуб, спечели с оферта на стойност около 8 млн. лв., която бе близо 5 пъти над първоначалната цена от около 1,6 млн. лв. Впоследствие ФИФА обяви дружеството за спортен наследник на "ПФК ЦСКА".

Снимка: БГНЕС

Официалното наименование на отбора е "ЦСКА-София", а след днешното Общо събрание то може да стане само "ЦСКА".

Следете всички новини и подробности около събранието, което трябва да започне в 9:00 ч., на нашия сайт и във "Фейсбук" страницата ни bTV Спорт!