на живо

Депортират Джокович първо до Дубай

Качват тенисиста на самолет няколко часа след окончателното решение на съда

Reuters

Властите в Австралия не си губят времето. След като съдът постанови, че отмяната на визата на Новак Джокович е законно дело на министъра по емиграционните въпроси Алекс Хоук, сърбинът може да събира багажа си. 

Той ще бъде качен на първия самолет за... Дубай. Това ще се случи още в 13:30 ч. българско време днес (16 януари). 

Именно в Дубай Джокович е направил прекачването от Испания, за да отиде до Австралия на 6 януари.  

Снимка: Reuters

След като кацне в емирството, сърбинът вероятно ще продължи пътя си към Европа. Очакванията са той да се завърне в Сърбия. Президентът на страната Александър Вучич вече обяви, че няма търпение да види местния любимец на родна земя.

По-рано през деня адвокатите на сърбина бяха изслушани от трима съдии във Федералния съд на Австралия. Те отхвърлиха жалбата на Джокович срещу решението на министър Хоук и постановиха световният номер 1 в тениса да бъде депортиран и да плати разходите по делото. 

Новак отказа да обжалва пред Върховен съд. В кратко изявление той заяви, че съжалява, че няма да вземе участие в Откритото първенство на Австралия. Сърбинът е 9-кратен шампион на турнира и се надяваше да прибави нова титла от него. С нея той щеше да се превърне в първия тенисист с 21 триумфа в надпревари от Големия шлем.

Снимка: Reuters