на живо

Дерби на финала в баскетболното първенство

За титлата ще спорят Лукойл Академик и Балкан (Ботевград)

Лукойл Академик и Балкан (Ботевград) ще определят новия шампион в мъжкото баскетболно първенство. Финалната двойка се оформи, след като Балкан победи Рилски Спортист с 84:65 точки в решителен пети мач от полуфиналите. "Зелените" спечелиха серията с 3-2 успеха и се класираха на финала за първи път от сезон 2007/08. Тогава ботевградският тим отново се изправи срещу Лукойл, но отстъпи с 0-3 и остана със сребърните медали.

От своя страна "студентите" преодоляха Черно море (Варна) на полуфиналите, печелейки серията с 3-1 победи. Лукойл ще опита да си върне трофея, който през миналия сезон загуби от Левски. В предишните 11 години, в периода 2003 - 2013, отборът от Правец бе наложил тотална доминация, печелейки титлата от шампионата.

Последната шампионска радост за привържениците на Балкан пък е от 1989 година, когато "зелените" триумфираха с трофея за четвърти път в историята си.

Финалната серия започва на 23 май. Като шампион в редовния сезон Лукойл има домакинско предимство и ще бъде домакин на първите два мача, както и на евентуален решителен пети двубой.