на живо

Дерби по време на криза

"Левски" и ЦСКА се впускат в един мач с по-различен заряд

Lap.bg

Намиращият се в тежко финансово състояние "Левски" и колебливият в контролите през зимната пауза ЦСКА се изправят един срещу друг в първото голямо дерби на пролетния полусезон. Срещата на стадион "Васил Левски" е от 14:45 ч. и по традиция столичната полиция е взела сериозни мерки за сигурност.

"Сините" в момента са втори, на пет точки от лидера "Лугодорец". "Червените" са четвърти, с четири точки по-малко от днешния си съперник. Дербито през септември завърши 2:2. 

Снимка: Lap.bg

Срещата на "Васил Левски" ще има един по-различен заряд. В "Левски" са подвластни на бурни събития, свързани с финансовия благодетел на клуба Васил Божков, който бе задържан в Обединените арабски емирства. Прокуратурата му подвигна 11 обвинения.

В средата на януари Божков се срещна на два пъти с феновете на "Левски" и обяви, че няма да може да издържа клуба след промените в закона за хазарта.

Преди няколко дни изпълнителният директор на "сините" Павел Колев обяви, че в касата на "Левски" има само 200 хиляди лева, които няма да стигнат дори за заплати, а към НАП всеки месец трябва да се превеждат 143 хил. лева. Няколко часа по-късно от клуба откриха дарителска сметка и призоваха за помощ своите фенове с дарения и активизиране при закупуване на абонаментни карти. Мобилизацията проработи и само за 48 часа привържениците събраха вноската за НАП и изкупиха повече от 3000 абонаментни карти за пролетния дял от шампионата.

Преди мача "сините" ще организират поход, който ще се проведе в центъра на София. В специално съобщение от клуба призоваха привържениците да не се поддават на провокации, а да отидат на "Васил Левски" и да подкрепят отбора с цяло гърло.

Снимка: Lap.bg

ЦСКА показа колеблива форма по време на зимната си подготовка, като спечели само два мача и записа серия от пет поредни двубоя без победа на лагера в Испания, без вкаран гол и с 11 инкасирани попадения. 

През паузата "червените" се подсилиха с централния нападател на "Дунав" Русе Ахмед Ахмедов, както и атакуващия халф Стефано Белтраме. "Левски" пък привлече национала Симеон Славчев, халфа Стайн Спиерингс и защитника Деян Лозев от "Арда" Кърджали.