на живо

Дерменджиев: Националният отбор не трябва да се използва само за визитка (ВИДЕО)

България посреща Ирландия утре вечер в първи мач от Лигата на нациите

Lap.bg

Утре националният ни отбор по футбол започва участието си в новото издание на Лигата на нациите. В първия си мач на стадион "Васил Левски" в София "лъвовете" са домакини на Ирландия. Срещата е от 21:45 ч.

На пресконференцията преди двубоя селекционерът Георги Дерменджиев бе категоричен, че футболистите не трябва да използват националния отбор само за визитка, а да дават максимума от себе си във всеки един мач. Освен това треньорът смята, че отборът ни е способен на изненади.

"Поради обстановката, която е в цял свят, около 6 месеца не сме имали сбор на националния отбор. Някои от играчите, като Киро Десподов, пострадаха точно, когато бяха необходими за националния, но мисля, че тези момчета, които са тук, ще извлекат максимума от тези два мача", каза Дерменджиев на официалната пресконференция преди двубоя.

"Това се явява генерална репетиция. Искам тези, които ще играят, да докажат себе си и защо са в националния отбор."

През последните дни е актуална темата кой ще наследи капитанската лента от напусналия Ивелин Попов. Тя вече ще бъде носена от Петър Занев, а другите двама капитани са Георги Костадинов и Васил Божиков.

"Да, решението го има. Аз мога да ви кажа как сме го взели решението, а вие ще узнаете след като излезем отвън, защото искам да го съобщя първо на футболистите. Имаше определени имена, на 11 човека. Играчите избраха трима.", призна наставникът.

"Наясно съм със състава за утре. Самият мач ще покаже как ще излезем ние. Ще видим кой е по-уморен, кой не е. Самата подготовка на отборите не е равномерна. Получиха се и доста мачове в отборите, които играят за Лига Европа и Шампионската лига".

"Изключително доволен съм от това, че Филип (б. ред. - Кръстев) е с първия отбор. Имах няколко разговора с него. Той и интелигентно момче. Пожелах му да тръгне в правилната посока. Той има висок интелект за годините си и смятам, че ще се справи с тежестта, която ще бъде върху него. Добре е той да бъде в първия отбор и има ли възможност, ще влезе да играе. Трябва да поощряваме тези момчета и да разчитаме на тях."

"Казал съм на играчите, че искам да променим в добра посока присъствието. Искам те да дават 100%. Когато идват тук, те трябва да знаят къде отиват. Това е национален отбор, не се използва само за визитка. Те го разбират това. Разликата в отборите я има, но когато играем и даваме максимума от себе си, тогава е различно. Не трябва да се притесняваме, да се страхуваме от някой мач."

"Мисля, че трябва да гледаме позитивно към националния отбор и да го подкрепяме. Аз вярвам в тези момчета и мисля, че можем да направим изненади."

"Ние искаме да се представим добре. Да, това ще подготви отбора за баража с Унгария, но целта си е цел. Ние трябва да даваме максимума, за да извлечем максимума като точков актив."

"Аз съм гледал мачове на всеки един. Има много сериозни анализи. Изборът за играчите е мой. Кръгът е доста широк, затова и с играчите сме коментирали, че всеки трябва да си заслужи мястото в този национален отбор. Може да има и други играчи, които да бъдат викани в националния", каза още селекционерът.