на живо

Десетима намушкани след бой между футболни фенове в Киев (ВИДЕО)

Ранените са откарани в болница след сблъсъците между ултрасите на "Динамо" Киев и "Бешикташ"

Reuters

Десет души са приети в болница с прорезни рани, след като стотици фенове на "Динамо" Киев и "Бешикташ" се сбиха в украинската столица преди мача на двата тима от груповата фаза на Шампионската лига във вторник (6 декември). 

Около 600 ултраси са участвали в сблъсъците близо до стадион "Олимпийски". Поддръжниците на турския тим са били нападнати от тези на "Динамо" с ножове и бухалки, съобщава "Ройтерс".

Няколко дни преди двубоя феновете на "Бешикташ" запалиха знаме с емблемата на съперника, което породи конфликтът между двата тима.

Атмосферата по трибуните по време на самия мач също бе нажежена. Агитките се замеряха със седалки, а феновете на "Бешикташ" използваха бомби и димки. Стигна се и до сблъсъци с полицията, а някои от ултрасите на гостите дори преминаха границата, нахлувайки в ложите на журналистите.

Отборът на "Динамо" разгроми турския тим с 6:0, но приключи участието си в европейските турнири. Украинците обаче спряха тима от Истанбул да се класира за осминафиналите на Шампионската лига.

Директорът на организационния комитет на европейското първенство през 2012 г. Маркиян Любкивский заяви, че ексцесиите са в резултат на погрешна оценка на риска от подобни сблъсъци и слабите мерки за сигурност. Случилото се е в много неподходящ момент, тъй като Киев ще бъде домакин на финала на Шампионска лига през 2018 г.

"Имам вътрешна информация, че ще има сериозна реакция от УЕФА. Очаква се и двата клуба да понесат солидни санкции. Ръководството на УЕФА е силно притеснено, защото тук ще се играе финал на Шампионската лига след по-малко от година и половина", коментира Любкивский.