на живо

Диана Петкова пред bTV: Първи ни оплюха хората, които уж трябваше да се грижат за нас (ВИДЕО)

Плувкинята е разочарована от отношението на федерацията към трите момчета с положителни проби за допинг

Диана Петкова пред bTV: Първи ни оплюха хората, които уж трябваше да се грижат за нас (ВИДЕО)

Една от перспективните ни плувкини - Диана Петкова, е изключително разочарована от отношението на федерацията в лицето на Георги Аврамчев, главния мениджър на националния отбор Кристиян Минковски и лекаря на отбора Любомир Петров след разкритието на bTV за положителните допинг проби на тримата й съотборници в националния отбор Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов.

В началото на годината пловдивчанката замина за САЩ, където вече е студентка в университета в Алабама. Във видео до bTV Петкова заяви, че хората, които уж трябвало да се грижат за плувците, първи са ги оплюли и са им обърнали гръб, оставяйки ги сами да се справят със ситуацията.

"Чувствам се все едно това нещо се случва на мен. Може би имах късмета да взема решението да продължа обучението си в Щатите и да не послушам националния отбор, който всъщност не спираше да ми казва, че тук ще ме военизират и ще печеля много пари в България и какви ли не неща, с които да те убедят, че те ще се грижат за теб. Все неща, които в момента ми звучат толкова смешни. От цялата ситуация ме разочарова най-много това, че уж хората, които би трябвало да се грижат за нас, уж хората, от които зависи бъдещето ни занапред са тези, които първи се обръщат срещу нас, и първи ще ни оплюят и ще ни оставят да се оправяме сами.", започна Петкова.

Разследване на bTV показа, че плувците приемат различни вещества под формата на таблетки в пластмасови чашки. Подобна е практиката в националния тим от десетилетия, потвърдиха и бивши национали. 

Уличените момчета заявиха, че не са знаели какво приемат и не им е било съобщавано.

"Абсолютно сигурна съм, че какъвто и да е този медикамент, нещото, което по някакъв начин е попаднало в организма на моите съотборници, е просто нелепо. Не мога да повярвам и как точно се опитват да хвърлят вината върху тях, като това са трима състезатели от различни градове, хванати с положителна допинг проба, докато са на лагер с националния отбор. Това е медикамент, който е примитивен и използван преди сума ти години, ние сигурно не сме били родени тогава... и някой от нас ще си го набави по някакъв начин, че ще каже сигурно и на другите, и това да се случи в сезон, пълен със състезания. В активен сезон, в който месец след месец имаме проби, имаме и състезания и някой ще си жертва бъдещето и ще си каже, че ще "мине между капките".

"Другото, което ме разочарова е изказването на нашия лекар Любомир Петров, който отрича да е знаел за пробата преди официалното й излизане, като аз самата в Америка научих в петък сутринта, когато се събудих, което значи, че моите съотборници са научили за това нещо най-късно в петък, ранния следобед."

"Светлозар Николов остана заради тях в България. Той също имаше възможност да замине на пълна стипендия в Америка. Не знам как се чувства в момента. Даде си мечтите на тези хора, а те при първа възможност му казват да се оправя сам. Това доказва как България никога няма да се погрижи за спортистите си. Просто ще те зарежат. Нямам думи. Даваш си всичкото доверие, мечтите, даваш си буквално живота. Те стоят там и се съобразяват с всичко, което им е казано. Пият си всяка чашка с витамини, просто защото това трябва да правят. На мен ми беше забранено да тренирам с личния си треньор, той беше изолиран от всяко едно мое решение или състезание".

"Виждам и съсипаните семейства на тези момчета... дали са децата си на тези хора и виждат как те се обръщат и започват да ги плюят. Кой ще спасиш по този начин? Спасяваш себе си, но оставяш децата, които са ти се доверили. Накъде изобщо вървим? Кой с какво право отнема бъдещето им? Кой си ти и защо си мислиш, че това ще ти се размине?", пита плувкинята.