на живо

Дидие Дрогба се кандидатира за президент футболната федерация на Кот д‘Ивоар

Кандидатите са общо петима

Getty Images

Какво му липсва на Дидие Дрогба? Бившият футболист може да се похвали, че 4 пъти е бил шампион на Англия, 4 пъти е печелил Купата на страната, а през сезон 2011/2012 отново с "Челси" спечели Шампионската лига.

Само че това не е достатъчно! Дидие Дрогба иска да бъде президент! Но не на цяла страна, а само на футболната федерация на родината си Кот д‘Ивоар.

42-годишният бивш футболист обяви, че ще се кандидатира за поста на специална церемония в столицата на страната Абиджан. 

Снимка: Getty Images

"Футболът е спорт за всички, той обединява хората. Виждаме го и в лицата на тези хора, събрали се пред сградата на Футболната федерация. Нямаше да стоя тук днес, ако не исках да върна на Кот д‘Ивоар това, което ми даде, ако не искам да работя за развитието на футбола тук, ако Господ не беше с мен!", заяви Дрогба.

Действително той съобщи новината пред стотици свои почитатели, които носеха фланелки с образа му и скандираха името му.

Процедурата по кандидатурата на Дрогба не е приключила. Той трябва да получи подкрепа от 3 от 14-е клуба от елитната дивизия на страната, както и от два от по-долна дивизия.

Изборите са на 5 септември, като бившият ас на "Челси", който изигра 105 мача за националния тим на Кот д‘Ивоар и вкара 65 гола, ще си съперничи с още четирима кандидати.