на живо

Диего Симеоне се превръща от треньор в ера

Чоло стана най-успешният наставник на "Атлетико" Мадрид след спечелването на Суперкупата на Европа

Getty Images

"Ерата на..."

Което и име да застане на мястото на многоточието, то със сигурност е голямо, добре познато и успешно. Малко треньори и играчи могат да се похвалят с "ера", кръстена на тях. 

Как обаче се стига до тази чест? С добра игра или много победи, както и с много титли и купи!

От няколко часа един аржентинец може да се похвали, че вече е в компанията на треньорите, които са направили толкова значими неща, че цял период от време може да се наименува по тяхното име. Въпреки че не бе на резервната скамейка в Талин, Диего Симеоне вложи достатъчно емоции, както и труд в предсезонната подготовка, за да може "Атлетико" Мадрид да стане за трети път супершампион на Европа, побеждавайки "Реал" Мадрид с 4:2.

Снимка: Getty Images

Нещо повече - Чоло, който не престана да дава указания от трибуните и да скача от нерви, вече цели 7 пъти е вдигал шампионски отличия над главата си от 2011 г. насам, когато застана начело на "дюшекчиите".

С това постижение той изпревари Луис Арагонес , който в четирите си периода начело на "Атлетико" (общо 15 години) спечели 6 трофея. 

Симеоне пристигна в Мадрид преди 7 години. От тогава във витрината с трофеи на тима са прибавени по 1 титла (2014 г.) на Испания, Купа на краля (2013 г.) и Суперкупа на Испания (2014 г.). Два пъти специалистът е вдигал трофеите от Лига Европа (2012 г., 2018 г.) и Супекупата на Европа (2012 г., 2018 г.).

Снимка: Getty Images

Аржентинецът е водил отбора в 379 мача, като има 234 победи и само 63 загуби.

Две от пораженията са на финала на Шампионската лига - през 2014 г. и 2016 г.

Симеоне може да се похвали и с още едно постижение - той е първият треньор на "Атлетико", който е побеждавал градския съперник "Реал" във финалните мачове за три трофея - Купата на краля, Суперкупата на Испания и Суперкупата на Европа.